Ideen om en badstu på hjul skjøt virkelig fart etter at han, for mange år siden, var sammen med faren sin rally-Em på Lyngås og der en av de store heltene var finnen Matti Alameki. Han hadde med seg en ikke helt usynlig fanskare fra Finland og disse hadde med seg en mobil badstu som de visste å kose seg med.

– Da begynte jeg å google litt, forteller Ole Martin og legger til at det meste av slike ting var å finne i nettopp Finland, badstuas heimland. I de baltiske landene finnes det varianter av tønner som settes opp på en bilhenger, men det var ikke slik Ole Marin vile ha det.

– Jeg syntes det var morsomt å prøve å bygge min egen og så hadde vi ikke plass til badstu i huset, sier badstuarkitekten med et smil og forteller at ei gammel campingvogn ble løsningen. Den ble så fjernet slik at det bare var understellet igjen. Der kunne byggearbeidet begynne.

Uisolert

– Den er ikke isolert og bygd av lekter som er skrudd og limt sammen. Slik er budstua en heltrekonstruksjon, forteller byggherren. Han forteller også at han fort bestemte seg for å bygge to rom og at den skulle være vedfyrt. Ovn fant han på Finn.no og det samme gjorde han med benkene som var viktig skulle være av osp, Tak, vegger og golv er av gran. Åtte kvadratmeter er det svært spesielle byggverket og Ole Martin forteller at det, til tross for tynne og uisolerte vegger, lett er mulig å få badstua varm på rundt en halv time. Da med god vedfyring.

– Og nå kjører du rundt og tar badstu hvor som helst?

– Nei, jeg gjør nok ikke det. Men tanken var at vi kunne bruke denne der vi kom en gjeng ned fra en skitur. Det er sosialt å ta badstu og i det andre rommet kan vi sitte og ta en øl for eksempel etter en runde i varmen.

– Hvor mange er det plass til?

– Fem kanskje eller sju om vi er veldig gode venner.

– Hvor lang tid tok det å bygge?

– En drøy måned kanskje. Det var ganske mye arbeid, men veldig artig å få det til.

– Du bruker den mye?

– Ja, jeg har gjort det, men ikke så mye det siste året. Vi driver med husbygging og det har tatt nesten all tid. Men det har gitt oss mulighet til å låne den ut til noen venner.

– Kan den kjøres hvor som helst?

– I prinsippet ja, men den er godkjent som arbeidsbrakke og vi har ikke fraktet den mye rundt over store avstander. Det kommer vil nok heller ikke til å gjøre.

– Den er ikke tenkt for kommersiell drift?

– Nei, jeg har laget den til eget bruk og til bruk sammen med venner eller av venner. Det vil være en omstendelig prosess om dette skal kommersialiseres, sier Ole Martin Rekstad, trolig en av landets ytterst få eiere av en badstu på to hjul, – på en ramme fra ei gammel campingvogn.

Starten: Det som var ei campingvogn har her blitt til mye skrap og en henger med to hjul. Foto: Privat
Neste fase: Her er byggingen i gang. Gulv på plass og vegger påbegynt. 8Foto: Privat
Nytelse: Slik ser den heimelaga badstua ut og den fyres med ved. Foto: Stein Siem Foto: Per-Kristian Bratteng
Henger: Badstua transporteres som ei arbeidsbrakke. Foto: Stein Siem Foto: Per-Kristian Bratteng