– Jeg blir helt rørt, sier Anne- Bente Aak Dahle.

Hun står nederst i skibakken på Bjorli og har akkurat jublet Emil Gridset Slettaøien (13) i mål i slalåmrennet, én av dagens konkurranser. 13-åringen er den yngste deltakeren på Spenningskurset, ei uke med vinteraktiviteter for folk med ulike hjelpebehov. Aak Dahle er 13-åringens assistent, og hun ser hva ei slik uke betyr for veldig mange.

– Det er ikke så mange av dem som er her, som er med på så mye til vanlig. Her får de prøve mye forskjellig. De får være sosiale, og ikke minst gir det en kjempemestringsfølelse for mange, sier hun.

Pusher grenser

Sondre Brattlien, én av 95 unge instruktører denne uka, sprudler av glede og fullroser Emil for å ha fullført rennet sammen med han.

– Han hadde ikke så lyst opp i bakken, og ikke så veldig lyst ned heller. Men så gjorde han det likevel, og det gikk kjempebra, forteller Brattlien som til vanlig er student.

– Du har ikke jobbet med folk med funksjonsnedsettelser før?

– Nei, dette er første gangen. Jeg har vært sammen med Emil hele denne uka. I starten kunne han nesten ikke stå på skia, og nå kjører han ned hele bakken! Men jeg har så absolutt lært mye jeg også, som tålmodighet og det å oppmuntre. Jeg fant ut at det hjalp å synge Olsenbanden på veg ned, det liker han, sier Brattlien med et smil.

– Så det ble mestringsfølelse for dere begge dette?

– Ja, veldig!

Og han er ikke den eneste av de 95 instruktørene som forteller om mestringsglede denne uka.

– Elias Kronsgård, student ved Høgskulen i Volda, har vært ledsageren til en annen raumaværing, Lars Håvard Torvik.

Snørafting, zipline og aking er noe av det som har stått programmet.

– Her er det mye glede. Vi instruktørene pusher dem litt og gir dem utfordringer. Det er ikke tvil om at det gir mestringsfølelse, sier Kronsgård og Torvik sier seg enig at dette har vært ei bra uke.

– Dette er livskvalitet!

Daglig leder for Spenningskurset, May Britt Skjortnes, forteller at kurset har 25-årsjubileum i år.

–Da vi startet opp var ønsket at denne brukergruppa, alle som har en eller annen funksjonsnedsetting, skulle få komme ut i vinterlandskapet og kjenne mestring og spenning. Vi ønsker at de skal prøve mer enn de tror de klarer.

– Hvorfor mener du det er viktig?

– Det er for å kjenne at du lever! Mange er veldig rolige og stillesittende, fordi de er avhengig av andre for å komme seg ut. Det å mestre og oppleve er livskvalitet, det å kjenne at det bruser litt i deg, svarer Skjortnes.

– Og så er også det sosiale kjempeviktig. På kveldene har vi underholdning, dans og diskotek, sier hun videre.

Skjortnes forteller at tilbudet er primært til folk i Møre og Romsdal, men at de fyller opp fra andre steder om det ikke er fullt.

– Og så har vi 95 instruktører. 50 av dem er idrettsstudenter fra Høgskulen i Volda, sju av dem er masterstudenter fra Åbo-akademiet i Finland og resten er fra Møre Folkehøgskule.

Høgskolelektor ved Høgskulen i Volda, Eli-Karin Sjåstad Åsebø, mener denne uka også er ei dannelsesreise for mange studenter.

– Jeg har vært med som student her sjøl, så det vet jeg. Man får et litt annet perspektiv på livet etter å ha bidratt her, sier hun.

Ifølge Skjortnes var det ti deltakere fra Rauma i år.