Det er barnas sikkerhet når de ferdes til og fra skolen og ellers til ting som skjer i sentrum av isfjorden, som har fått pappa Anders Hagen til å aksjonere. Han har nå levert en underskriftsliste til kommunen der en rekke foreldre og andre har skrevet under på kravet om at Hatlenvegen i Isfjorden må gjøres sikrere for mjuke trafikanter.

– Det er ikke fortau langs denne vegen og den går i flere uoversiktlige kurver. En ting er sommeren, men om vinteren blir denne vegen enda smalere og den er så bratt at det kan være vanskelig å stoppe når det er glatt og barn går i vegbanen, sier Anders Hagen som for egen del er opptatt av Hatlenvegen. Helt konkret er det forlengelse av fortau som vil være løsningen som bedrer forholdene. I brevet står det at dette bør gjøres helt fram til boligområdet i Langhauan. I brevet blir det også vist til at krav om skoleskyss vil komme om ikke et fortau er på plass til skolestart neste år.

Flere vi har snakket med i Isfjorden er opptatt av Rønningsvegen som heller ikke har fortau, som er en veg med stor gjennomgangstrafikk og som har hatt økende trafikk på grunn av skiutfarten til parkeringsplassen ved skytebana. Fylkesvegen i retning Tokle er også ei sikkerhetsutfordring som skoleveg og generelt for mjuke trafikkanter i bygda. Det samme gjelder fylkesvegen i retning Grøvdal og til Liabygda, Moa, Grøtta og Dalsbygda.

Store kostnader

– Vi betaler rundt 300.000 i året av skolens budsjett per år. Penger jeg gjerne skulle ha brukt til undervisning, innkjøp av PC-er eller andre undervisningsmidler, sier rektor Kim Hugo Nyheim ved Isfjorden skole. Nyheim sier han som rektor ikke har noe annet valg enn å følge en rapport som er laget når det gjelder trafikkfarlighet for elevene til og fra skolen.

– Ja, kan ikke stå for å ha gjort en annen vurdering dersom det skulle skje ei ulykke, sier Kim Hugo Nyheim. Han legger ikke skjul på at det er ei rekke forhold i Isfjorden som gjør at det blir ei blanding mellom mjuke trafikkanter og biltrafikk, også store biler i næringstrafikk.

– En trygg tilkomst til skole burde vel være en menneskerett, sier Kim Hugo Nyheim og innrømmer at han drømmer om et nærmiljø som er tilpassa mjuke trafikkanter rundt skolen.