Det er Miljøverndirektoratet som har fordelt 10,5 millioner kroner fra tilskuddsordningen Nasjonale turiststier. Ifølge ei pressemelding fra direktoratet er alle prosjektene som får støtte, knyttet til turstier som har utfordringer med svært mange besøkende der en stor andel er internasjonale gjester. Midlene skal brukes til å utbedre forholdene for turistene, og en betydelig del av midlene går til tilrettelegging av og restaurering av turstier. Pressekontakt i Klima- og miljødepartementet, Tone Hertzberg, forteller at Romsdalseggen sin andel av potten er på 600.000 kroner.

Skal gjennomføres i 2018

De som har fått tilskudd er, ifølge Miljødirektoratet, blant annet destinasjonsselskaper, kommuner, fylkeskommuner, kommunale- eller interkommunale foretak, stiftelser, frivillige organisasjoner og verneområdestyrer. Tiltakene skal gjennomføres i løpet av 2018. Ifølge oversikten fra direktoratet gis det for Romsdalseggen støtte til tilrettelegging av sti, arbeid med besøksstrategi og informasjonstiltak.

– Norge har fantastiske naturområder som flere og flere utenlandske turister besøker. Samtidig er det viktig at naturverdiene ivaretas, og at opplevelsen av fri og storslått natur ikke forringes på grunn av det store besøket. Derfor vil regjeringa bidra til at de mest brukte stiene ikke ødelegges av slitasje, trengsel og forsøpling. Vi vil også bedre sikkerheten til de besøkende, blant annet ved å informere bedre og ved ulike beredskapstiltak, sier klima og miljøminister Ola Elvestuen.

Direktoratet skriver i sin informasjon om tildelingen, at det er et mål at flere turmål kommer i gang med helhetlig og langsiktig planlegging av turstiene, og at dette bør skje gjennom et bredt samarbeid mellom ulike aktører.

Disse får støtte

Disse turmålene får støtte i 2018: Segla på Senja i Troms, Engabreen i Meløy i Nordland, Reinebringen–Moskenes i Norland, Dronningruta- Øksnes i Nordland, utvelgelses av sti i Lofototen, Romsdalseggen, Fossestien, Geiranger, Oppstemten i Bergen, Trolltunga–Odda i Hordaland, to prosjekt på Kjerag i Rogaland, Preikestolen i Rogaland, Besseggen i Oppland, Skogshornstien i Hemsedal. Det er Romsdal reiseliv og handel, Rauma kommune og Molde og Romsdals turistforening som står bak søknaden om eggen.