Leder i Rauma Røde Kors, Øystein Valde, er på plass i Røde kors-hytta i Skorgedalen fra og med mandag.

Givende arbeid

Han framhever det sosiale fellesskapet blant dem som er stasjonert på hytta i Skorgedalen som den viktigste grunnen til at han snart har 30-årsjubileum for påskevakt.

– Og så er det veldig givende å kunne hjelpe folk i nød. Det er også fint å kunne hjelpe til med transport av proviant til hyttefeltene.

Tidlig påske

Han synes folk er flinke til å forberede seg til skiturer i fjellet.

– Det er på sommeren folk ofte har for lite klær med seg, for da er det varmt i været. Mens om vinteren er det kaldt allerede fra turstart.

Han anbefaler alle å ta med seg ekstra klær i sekken, slik at man kan holde varmen dersom det blir væromslag, eller at uhellet skulle være ute.

– Det er det vi har mest fokus på, at folk må forhindre varmetap om de blir liggende i snøen. Husk at dersom du er langt inne på fjellet vil det ta tid før vi når fram.

Ring

Valde sier at folk bør heller ringe en gang for mye enn en gang for lite.

– Ring oss gjerne for råd, for vi har god lokalkunnskap. Men gjelder det skade skal man ikke ringe oss, men AMK på 113. Alt skal siles gjennom dem og så tar de kontakt med oss.

Nye rasplasser

Det har vært snakket mye om økt rasfare i år, noe Valde bekrefter.

– Det er har vært en snørik vinter, og påska er tidlig i år, så det ligger mye snø i fjellet.

Han sier at det som er spesielt er at de siste åra har det gått ras i områder hvor det tidligere ikke har vært mange ras.

– Derfor må man være på vakt. Hold utkikk etter store skavler og topper med mye snø. Og husk at det blir tidlig mørkt!

Hele Rauma

Røde Kors vil ha ti personer i beredskap. Skorgedalen er base, men de dekker hele kommunen og litt til.

– Om nødvendig hekter vi snøskuteren på henger bak bilen og kjører til motsatt ende av kommunen. Så vi er godt forberedt i år også!