Altså, det er bare for folk å komme til Grand med vinter-, ski- og turutstyr før klokka 15 lørdag, sier Jeanette Løkkevig.

Fått inn mye

For klokka 15 til 19, lørdag 10. mars, arrangeres loppemarkedet «Retur med mening,» av Norsk Fjellfestival, i forbindelse med Romsdalsvinter.

– Vi slår jo to fluer i en smekk her, sier Jeanette.

– Vi skaffer penger til et bra formål, og så driver vi gjenbruk ved at andre kan kjøpe brukt utstyr billig. Det har kommet inn mye fint den måneden vi har hatt framme innsamlingskasser på Tindesenteret og på hotellet. Det har kommet inn mange fine ullgensere, skiutstyr og skøyter.

Aktivitetshelg for pårørende

Ideen til prosjektet ble født av Ida Siem, Marianne Brevik, Heidi Leren og Solrunn Sylte.

Tanken er at inntektene skal brukes til en helg hvor barn som har foreldre med kreft kan møtes for å være med på utendørsaktiviteter. Lensmannsgården er allerede bestilt for september, og mange givere og sponsorer har også hjulpet til.

– De var godt i gang da Solrunn kontaktet meg like før jul for å høre om jeg kunne hjelpe til med kontakten med Den Norske Kreftforening, samt gjøre en del informasjons- og promoteringsarbeide, sier Jeanette.

Det å vite hvordan man skal gå fram best mulig for å få tak i de riktige personene i organisasjoner som man vil ha kontakt eller samarbeid med, samt det å drive prosjektledelse og promoarbeid, er noe Jeanette er god på. Hun jobbet nemlig i markedsavdelingen i Redd Barna i Oslo i 9 år.

Vanskelig for barna

Tanken med helga er at ungene skal kunne møte andre i samme situasjon som dem. Hvor mamma eller pappa har vært eller er alvorlig sjuk.

– Det er vanskelig for andre barn å skjønne hva vennen eller venninna går gjennom når de har alvorlig sjuke foreldre. Dette betyr ikke at man skal bedrive terapi under en slik aktivitetshelg. Det er mer at man kan være sammen med noen andre som forstår. Kreftforeningen har fortalt oss at det er andre som har hatt liknende arrangement, med stor suksess.

Fikk brystkreft

Jeanett vet mye om hva barn av kreftsjuke foreldre går gjennom. For litt over fire år siden ble hun sjøl kreftsjuk.

– Jeg oppdaget at jeg hadde en kul i det ene brystet, og siden den vokste fort ble det fort klart at det var en aggressiv form for kreft.

Etter litt over en måned ble hun satt på en kraftig cellegiftkur, stråling og hormonbehandling.

– Det var fortvilende. Jeg gikk fra å være frisk og engasjert i alt mulig til at jeg ikke orket noe som helst. Og barna fikk en mor som ikke virket mer, og som på grunn av at hun var så sliten hadde kort lunte. Du kan ikke være med ut på aktiviteter, for det orker du ikke. Ikke kan ungene ta med venner heim, for immunforsvaret ditt er så nedkjørt at du ikke kan risikere å få andre sjukdommer i hus.

Et pusterom

Jeanette sier at det at ungene ikke lenger er i sentrum, men at alt går over til å handle om mors sjukdom, er tøft å takle for dem. Spesielt når de samtidig også er bekymret for mora.

– Håpet er at en slik helg vi skal arrangere, kan bli et pusterom, og en sjanse for å dele erfaringer. Eller bare få tankene over på noe annet. Heldigvis hadde vi gode naboer som kom og tok ungene våre med seg på turer og aktiviteter som jeg ikke klarte. Det var fantastisk snilt av dem.

Kreftfri, men ikke frisk

Hun måtte også fjerne det ene brystet og lymfen.

– Det er ikke så farlig å miste en pupp, det er verre å miste helsa, sier hun om det og smiler.

Jeanette er i dag kreftfri, men hun er klar på at hun ikke er helt frisk.

– Seinskader etter kreft er noe som kreftforeningen i det siste har fokusert på. Sjøl sliter jeg med fatigue, i tillegg til dårlig hukommelse og konsentrasjon. Det ser også ut til at jeg har fått stråleskader på lungene, og sliter med pusten. Og jeg blir veldig fort sliten. Etter intervjuet med deg er det heim for å legge seg på sofaen.

Rauma er nedstressende

For et og et halvt år siden bestemte mannen Pål og Jeanette seg for å ta ungene, som i dag er sju og tolv år gamle, med seg, og flytte til Åndalsnes. Pål er født og oppvokst her, og familien har tilbrakt mange ferier hos familien hans.

– Da jeg ble sjuk innså jeg hvor stressende og slitsomt det er i Oslo-området. Det er lang pendling for å komme på jobb og et evig stress for å kjøre unger hit og dit i tung trafikk. Jeg håper folk i Rauma forstår hvor avslappende livet er her i forhold.

Naturen er terapi

Hun sier at folk på Åndalsnes tok godt imot dem, og har invitert dem ut i skog og mark

– Sjøl om jeg fortsatt blir fort sliten bruker jeg naturen mye, om det så bare er for en kort tur på en haug bak huset for å spise en skive. Og håpet er at vi kan spre like mye friluftsglede til familiene som kommer på arrangementet.

Hun håper at så mange som mulig kommer på loppemarkedet.

– Det er ungene som skal få glede av dette som skal stå i sentrum. Ikke jeg. Og gjenbruk er jo kjempegøy da!

Jeanette Løkkevåg ved en av innsamlingsboksene som har stått på Åndalsnes, hvor folk kan levere inn brukt utstyr. – Det er barna som er det viktigste i denne saka, sier hun. Foto: Hogne Bø Pettersen