Søknadsfristen til videregående opplæring gikk ut 1. mars. Totalt har Rauma videregående skole 190 plasser - og 165 søkere.

Den mest populære yrkesfaglinjen i år er teknikk og industriell produksjon (TIP) - som har tre ganger så mange søkere som det er plasser til på VG1.

Eva Krogstad Leergaard, rektor ved skolen, synes det er flott at så mange har lyst til å gå TIP:

- Det er helt fantastisk at så mange har lyst til å gå på TIP. Det er gledelig å se at så mange vil gå den linjen. Søkertallet der er høyere enn på mange, mange år, sier hun.

Hun gleder seg også over sterk søkning til studiespesialiserende. Ellers er det færre søkere enn plasser på de andre linjene på Vg1. Bare sju har søkt restaurant- og matfag.

- Det er klart at jeg er skuffet over at det er så få søkere til for eksempel restaurant- og matfag. Men vi ser også at det er en tendens både i resten av fylket og i resten av landet, sier hun.

- Jeg skulle gjerne sett at det totale antallet søkere til skolen var høyere, sier hun.

- Kan endre seg

Leergaard presiserer at tallene kun viser førstevalget til søkere med ungdomsrett. Det betyr at tallene ikke sier så mye om hvordan klassene faktisk vil bli seende ut fra høsten av.

- Noen vil ikke komme inn på førstevalget sitt. Og så har vi søkere som har brukt opp ungdomsretten sin, men som likevel ønsker å gå på noen av linjene. Fylkeskommunen vil nå gjøre et såkalt prøveopptak. Etter det vil vi få et litt bedre bilde av hvordan det ser ut, sier hun.

På yrkesfag har fylket en regel om at det skal være minst seks i hver klasse, ellers blir det ikke. På vg2 er det noen fag det er under seks søkere til.

- Vi håper ingen blir redde på grunn av det. Dette kan fort endre seg, sier hun.

Disse har søkt seg inn på Vg1 på Rauma videregående skole

FagPlasserPrimærsøkere
Elektrofag138
Restaurant- og matfag147
Helse- og oppvekstfag1511
Studiespesialiserende2826
Teknikk og industriell produksjon721

Høsten 2016 var TIP-linjen foreslått nedlagt.

Disse har søkt seg inn på Vg2 på Rauma videregående skole

FagPlasserPrimærsøkere
Automatisering75
Elenergi76
Kokk- og servitørfag1410
Helsearbeiderfag811
Språk, samfunnsfag og økonomi1416
Realfag149
Barne- og ungdomsarbeiderfag72

Færre søkere

Da søknadsfristen gikk ut 1. mars, hadde 3.459 ungdommer søkt om skoleplass på Vg1 for skoleåret 2018/2019 i fylket. Dette er 175 færre enn i fjor. Mindre årskull og færre elevar som gjør omvalg, er hovedgrunnene til nedgangen, i følge en pressemelding fra fylkeskommunen.

– I år ser vi at naturbruk er populært, mens det er svak søking til Vg1 medier og kommunikasjon, sier seksjonsleder Geir Løkhaug.

Til yrkesfagene er det svakere søking til vg1 restaurant- og matfag og vg1 design og håndverk, ellers holder søkingen til yrkesfagene seg stabilt. Til de studieforbredene utdanningsprogrammene er søkingene svakere enn i fjor.

Som på Rauma videregående skole, er søkingen til teknikk og industriell produksjon (TIP) sterk. Etter en markant tilbakegang i søkingen i fjor, er det om lag 9 prosent flere søkere i år.

- Kanskje viser disse tallene at elevene opplever at de verste vanskelighetene innenfor industri- og verftsnæringa er over, sier han.

Utfordring å skaffe lærlingplasser

Tallet på søkere til læreplass er økt til 1.282, noe som er 59 fler enn i fjor.– Vi vil også i år legge opp til ei mobilisering for å skaffe flere læreplasser, og vi håper at særlig kommuner ser verdien og nytten av å ta inn lærlinger særling innen helsearbeiderfaget og barne- og ungdomsarbeiderfaget. Lærlinger er en verdifull ressurs som vi må se potensiale i, sier Løkhaug.

Disse har søkt Vg3 på Rauma videregående skole

FagPlasserPrimærsøkere
Påbygg generell studiekompetanse712
Språk, samfunnsfag og økonomi148
Realfag146
Påb.gsk e yrkeskompetanse77