– Trenger vi 8. mars i 2018, spurte Jeanette Desirèe Orme retorisk da hun holdt sin appell på markeringen av den internasjonale kvinnedagen som ble holdt etter boklanseringen på Tindesenteret torsdag kveld.

Muslimene har skylda

Orme påpekte at hun egentlig ikke har noen utdanning innenfor de fagfeltene som forsker på dette. Ei heller var hun noen profesjonell foredragsholder.

– Men jeg har 45 års erfaring i å være kvinne, og jeg blir lett provosert. Så det burde holde!

Hun innrømmer at hun ikke klarer å holde seg vekk fra kommentarfeltene, og der har hun lært følgende:

– #metoo-bølgen skal liksom ha ødelagt for spenning og flørt. Men det er ikke spøk når unge kvinnelige ansatte blir utsatt for sexpress på jobben av eldre menn!

Hun sier at menn i det verste grumset at kommentarfeltet har en klar syndebukk for den nye feministbølgen: Muslimene!

– Muslimene får skylden til tross for at de hele tida kritiserer oss feminister for ikke å stå på barrikadene for våre muslimske søstre. Vel, sist uke måtte Sumaya Jirde Ali trekke seg fra den offentlige debatten. Hvor var støtten til muslimske kvinner fra disse kommentatorene da?

Å bekjempe seksuell trakassering gi mer frihet til alle

Ikke bra nok

Orme hadde mer krutt på lager:

– Vi må ikke være for tynne, for tykke eller for sexy, vi må være supermamma, barbere oss både her og der, ha et blomstrende sexliv, være heime med barna til de er to og for å stresse oss ned må vi ta oss tid til Yoga. Sistnevnte må ikke gjøres i tights dersom du har passert 30. Og folk lurer på hvorfor kvinner har høgere sjukefravær enn menn?

En del av problemet

Per Jonas Bakke holdt også en 8- mars-tale. Han sa at etter oppvåkningsbølgen de siste åra hadde innsett at han også var en del av problemet.

– Jeg har også sittet og flirt av diskriminerende vitser i garderoben. På jobb får jeg oppgaver fordi jeg er mann. Det vår menn sine onkler, fedrene og sønnene våre som begår overgrep. Vi har alle et ansvar for å si ifra!

Setter av 500 000 til jentefotball

Ikke ukult med ukulele. Også ungdommen stiller opp på 8. mars. 15 år gamle Lilja Scarfi spilte ukulele og sang under markeringen av kvinnedagen på Tindesenteret torsdag kveld. Foto: Hogne Bø Pettersen