Eiendommen, som har adressen Onsumgata 17, består egentlig av tre hus; det tre etasjes store bolighuset, det gamle postkontoret på Veblungsnes, og et uthus; rett ved E136 på Veblungsnes

– Jeg ble bråforelska da jeg så huset første gangen, innrømmer tømrer Knut Farstad som nå har gått i gang med et stort oppussingsprosjekt på hovedhuset og uthuset.

– Siden jeg fikk med meg to kollegaer på prosjektet, var det greit å ta begge bygningene i samme slengen.

Hele Hus og heim-temaet kan du lese her.

Leide ut

Da han kjøpte eiendommen for 26 år siden, valgte han å bo i huset slik det var, mens han pusset opp det lille huset.

– Det ble til en leilighet som jeg raskt leide ut. Det er der jeg bor nå, mens jeg pusser opp det store huset, forteller Farstad.

Flyttet ut

Han bodde i huset i 10 år før han flyttet til Oslo. Der ble han i sju år før han kom tilbake for åtte år siden.

– Det er først nå jeg føler jeg har nok penger og kompetanse til å gå i gang med prosjektet. Jeg har jo fått øvd meg på kunder i 20 år.

– Så du har drevet og planlagt ombyggingen i åtte år?

– Ja, det kan du si. Jeg har gått mange turer frem og tilbake her og planlagt og tenkt ut løsninger. Alle tegningene er oppe i hodet mitt, smiler han.

Kapteinsbolig

Huset ble bygget i 1910 av kaptein Kristian Marselius (Juel) Johansen.

– Han fikk tre barn og ville ha huset så stort som mulig i fall noen ville bo i huset når de ble store. Det er iallfall det jeg har hørt, forteller Farstad som selv er i slekt med Digernes.

– Min mor er søster til Arnstein Digernes. Hun har ikke bodd her siden hun flyttet ut 16 år gammel. Det er mulig hun skal ha en av leilighetene jeg pusser opp, sier han.

Historisk

Det var kapteinens etterkommere som eide huset da Farstad kjøpte huset. Reidun Juel Johansen, som bor på Åndalsnes, er barnebarnet til kapteinen, og hun har vokst opp i huset.

– Foreldra mine giftet seg og bodde i huset fra 1935. Jeg ble født i 1939. Det var fire leiligheter i huset og på loftet var det hybler som ble leid ut til de som jobbet på ullvaren, forteller hun.

Hennes bestemor, Elisabeth Fredrikke Johansen, og bestefar døde tidlig.

Døde tidlig

– Min bestemor ble bare 52 år gammel. Oldefar, fotograf A.M. Andersen, far til min bestemor, overlevde svigersønn og datter. Han var en kjent fotograf fra Bergen og levde til langt over 90 år. Han bygget eget fotoatelier i det lille huset, forteller Reidun.

Faren hennes, Albert Juel Johansen, tok over det lille huset og bygde det om til skredderverksted. Han sydde dresser for Follestad i Oslo.

– Etter hvert ble huset ombygd til postkontor og faren min ble til slutt poståpner, forteller hun.

Utedo

Hun husker godt utedoen i uthuset på eiendommen og hvor kaldt det var om vinteren.

– Vegen gikk ikke nedenfor huset da, men fjorden var nærmeste nabo. Men da jeg begynte på skolen i 1946, var vegen bygd, sier hun.

Moren til Reidun var den siste som bodde i huset før det ble solgt til Knut Farstad.

Oldebarnet

Kenneth Juel Stavik som bor i Askim er oldebarnet til Kapteinen. Martin Juel Johansen, minstemann i familien, er Kenneths bestefar. Kenneth har flere historier om huset og også flere gamle bilder.

– Det ble sagt at da kapteinen var og tok sin skippereksamen i Bergen, ble han bedt i en barnedåp. Da han så jenta som ble døpt, sa han at henne skulle han gifte seg med engang. Det gjorde han. Barnet var min oldemor Elisabeth, forteller han. Han forteller også at ifølge dødsannonsen til kapteinen, brukte han ikke Juel navnet.

– Det var vel ikke så stas den gangen. Han hadde nok litt stormannsgalskap, når han bygde det store huset til familien. Han ville det skulle bli det største huset i området, forteller Kenneth.

Bevarer det gamle

Huset er nesten det største familiehuset i området den dag i dag, med 14 meters høyde og mange kvadratmeter i hver etasje - fra kjeller og opp til loftet.

– Det er et hus som fortjener å bli tatt vare på og det er viktig for meg å bevare særpreget, sier Farstad.

Planen hans er å bygge tre leiligheter i det store huset, en i hver etasje. Hyblene på loftet vil bli hans ungkarsbolig eller Penthouse i særklasse, som han kaller det, med fire meter under taket.

Tretrappen som går opp igjennom hele huset, skal tas vare på.

– Utvendig er jeg i gang med å bytte fasade. Jeg har valgt en mer grovere kledning enn den som var der fra før, for å få litt mer røffere stil på huset. Vinduene blir kopiert slik de er fra 1910; krysskors vinduer. Og på taket legger jeg tilbake den gamle skiferen, etter at den er blitt vasket, forteller han.

Ny fasade

Inngangspartiet på huset, som vender mot Alleen på Veblungsnes, vil bli endret.

- Inngang vil bli flyttet til midt på og noen av vinduene vil bli fjernet eller flyttet, for å få en mindre ”skolepreget” stil på fasaden, forklarer han.

De små husene på eiendommen vil bli oppgradert i samme stil som hovedhuset.

– Men når blir alt dette ferdig?

– Utvendig må vi bli ferdig i år. Det er målet. Innvendig bør en leilighet være ferdig neste år. Det er mulig det blir min, smiler han.

– Men trafikken rett utenfor her da, er den til plage?

– Den vegen regner jeg med blir lagt om innen jeg er ferdig med leilighetene. Vegvesenet må få orden på den vegen. Hvis jeg klarer å bli ferdig med huset, så må jammen de klare å gjøre ferdig vegen.