Kommunen har i flere omganger gjort vedtak som ledd i en rekke avtaler og beslutninger som gjelder tilrettelegging og gjennomføring av at Elementpartner kan nedlegge sin fabrikk i Teglverket og bygge en ny fabrikk i Dokka/Øran.

Kommunen kjøpte eiendommen i Teglverket, og i høst gjorde kommunestyret vedtak om å stille selvskyldnergaranti for deres eget selskap «Teglverkveien Eiendom AS» sitt lån på 29,5 millioner kroner.

Denne garantien måtte forhåndsgodkjennes av fylkesmannen. De har nå gitt avslag, og kommunen må finne en annen måte å finansiere kjøpet av eiendommen på:

– Når det gjelder finansieringen av kjøp av eiendommen i Teglverkveien, framstår finansiering av kjøpet ved hjelp av kommunens kapitalfond som det eneste realistiske alternativ, sier rådmann Toril Hovdenak.

– Uten alternativer

Rådmannen forklarte for politikerne i formannskapet tirsdag at de har rundt 42 millioner i kommunens kapitalfond i dag, og at man etter lånet er gitt vil ha igjen rundt 13 millioner.

– Dette er ei sak der vi ikke har alternativer. Vi er presset til å følge opp det vi har gjort tidligere, sier Per Arne Skomsø (SV).

Per Vidar Kjølmoen er enig, og legger til:

– Jeg er usikker på hvor store konsekvenser dette har. Vi hadde uansett risikoen, men det er dumt at vi bruker opp investeringsmidler på dette, sier han.

Arne Steffen Lillehagen (V) mener det var helt riktig å hjelpe Elementpartner:

– Vi har sett resultatet av kommunens tilrettelegging. Når vi ser hvor viktig tilretteleggingsrollen er, så er jeg ikke i tvil om at det vi gjorde var riktig, sier han.

– Vi gjør vedtak som binder oss. Nå kommer en konsekvens tilbake i en form vi godt kunne vært uten, men jeg mener at vi må gå for denne løsningen, sier Arne Hop (KrF).

– Overrasket

– Jeg er veldig overrasket at dette ikke var sjekket ut på forhånd, altså om man kunne gi en slik garanti. Vi har kapitalfondet, men vi trenger penger til mye, sier Magnhild Vik (Sp).

Hun var den eneste som stemte mot rådmannens innstilling om at selskapet Teglverkveien Eiendom AS gis langsiktig lånefinansiering av Rauma kommune. Saken skal videre til kommunestyret 22. mars.