Politiet forteller at det fra 2. februar til 3. mars er meldt om 18 viltpåkjørsler i Rauma.

– Det er et høgt tall, det er det første jeg tenker, svarer lederen i viltnemnda i Rauma, Per Egil Soll-Mork.

– Flere årsaker

Han peker på flere forhold han mener har innvirkning på det høge tallet.

– Det er ei utfordring at trafikkmengden har økt på vegene de siste åra. Farten til bilistene tar heller ikke hensyn til skilting om fare for vilt. Slik skilting har ingen funksjon lenger. Det står skilt der det ikke går vilt lenger, og andre plasser mangler det skilt der det går vilt. Disse skiltene er blitt så vanlig i trafikkbildet at folk opprettholder farten likevel.

– Fikk ikke gehør for innspill

Solli-Mork forteller at viltnemnda for noen år tilbake gjorde en henvendelse til Statens vegvesen om å få på plass varselskilt, med blinklys i perioder med mye kryssing av vilt.

– Det fikk vi ikke gehør for. Nå vet jeg at det er folk på Holmemstranda som vil henvende seg til Statens vegvesen om denne problematikken. Det er et initiativ vi i viltnemnda vil støtte opp om, sier han.

Han vet ikke hvor mange påkjørsler som skal til for at Statens vegvesen kan gjøre ekstra tiltak, eller om det er få personskader som er grunnen.

– De har full råderett. Samtidig ser jeg at de tolker regelverket forskjellig. Nylig så jeg ei sak fra Nord-Trøndelag der de fikk negativ svar om blinkende lys. Men på ei liknende strekning et annet sted innvilger de det.

– Stor potensiell fare

Solli-Mork mener også at sjøl om politiet sjelden får melding om personskader etter påkjørsel av vilt her i området, betyr ikke det at det er ufarlig.

– Kjører du i 90 kilometer i timen når du møter en hjort, og det samtidig kommer bil imot. – det kan bli alvorlig, sier han og legger til at det handler om å få farten ned.

– Om man kjører i 80 eller i 60 kilometer i timen vil utgjøre stor forskjell i antallet påkjørsler. Da rekker folk å reagere.

Stor bestand og mye snø

Men i tillegg til at han mener at de gamle hjorteskiltene ikke har noen funksjon lenger, ser lederen i viltnemnda at mengden hjort sjølsagt også spiller inn på antall på kjørsler.

– Med vinterforholdene som er nå er alt av hjortevilt pressa ned mot riksvegene. De krysser vegen for å komme til innmarksbeite på nedsida, spesielt på Holmemstranda.

– Hva med plassering av rundballer, har det noe å si for antall påkjørsler, tror du?

– Det har blitt vanlig å gjerde inn og i tillegg legge armeringsmatte rundt, men det er fortsatt noen som ikke gjør dette. Og det er klart at rundballene er mer som et fluepapir for hjorten, svarer Solli-Mork og nevner flere plasser i kommunen han har observert rundballer som ikke er gjerdet inn.