Lørdag var det historiens første klatrekonkurranse på Norsk Tindesenter. Små og store klatrere fra både Ålesund, Kristiansund og Molde – i tillegg til noen lokale – hadde tatt turen for å sjekke ut den forholdsvis nye hallen som attpåtil hadde fått mange nye ruter i anledning cupen som arrangeres av Romsdal Tindegruppe.

– Barna storkoser seg. Vi er imponerte og misunnelige over denne hallen. Slik har vi ikke i Kristiansund foreløpig, sier Camilla Anderson.

– Og det var ikke så langt hit som vi trodde, så nå kan vi komme flere ganger, sier hun.

– Et bindeledd

Tidligere har cupen vært arrangert i Molde, Ålesund og Kristiansund. Nå var turen kommet til Åndalsnes.

– Vi kunne ikke arrangere regionscup uten å legge inn en konkurranse her i Tindesportens hovedstad som jeg kaller det, sier Eivind Markussen fra RTG.

– Dette er supert. Akkurat slik vi ønsket det skulle bli, sier han og ser utover et yrende liv på matta og i veggen.

– Før har det vært slik at man enten er amatør eller så er man i Norgescupen. Med denne nye cupen håper vi å ha fått til et bindeledd. En konkurranse som ikke er så seriøs og som passer for alle, der folk fra ulike klatremiljøer reiser rundt og møter hverandre, sier han.

Spleiselag.

Både fylkeskommunen, klatreforbundet, Sparebanken Møre og Gjensidigestiftelsen har vært inne, i tillegg til lokale sponsorer.

– Det er et eneste spleiselag, sier Markussen og forteller om at de er prisgitt hjelp fra det lokale.

– Her kom for eksempel kultursjefen innom med en høgtaler i går kveld. Slik hjelp er uvurderlig, sier han.

– På tide

Her lokalt arrangerer tindegruppa sammen med Norsk Tindesenter. Kevin Kolstad med flere har hatt mye å gjøre med å skru nye ruter.

– Veggen er bygget for konkurranse, så det er på tide at vi har en. Før har det bare vært lokal buldrekonkurranse her, så det er tøft å få prøve noe større, mener han.

Oppi veggen, på ruta kalt T22 som visstnok har graden 7 -, henger Runa Nakken (12) fra Ålesund.

– Jeg håper å havne på «topp 5» i klassen 13 til 16 år i cupen, sier hun beskjedent når hun er nede igjen.

– Det er en fin klatrehall, sier hun.

Innimellom pauser med frukt eller hopping eller utfylling av poeng på «scorecardet».

– Det er sikkert 30 ruter og det er ikke meninga dere skal klare alle, sier Markussen til de unge og lovende. Opplegget går ut på at man sjøl krysser av for rutene man greier. Rutene har forskjellig vanskelighetsgrad og derav ulik score.

– Sterk vekst

Da første runde i cupen gikk i Molde var det 160 påmeldte klatrere. På Åndalsnes var det rundt 43 barn og unge og til sammen 20 voksne i konkurransen som startet etterpå.

Drømmen hadde vært 100, men arrangørene er godt fornøyd med oppslutninga på en travel vinterdag.

– Klatring er en sport i sterk vekst. I Romsdal Tindegruppe er vi nå 550 medlemmer, forteller Eivind Nordeide. Han mener grunnen til veksten er at man har flere klatresenter med fokus på lett klatring og at det er en veldig sosial og inkluderende sport.

Eivor Bjørdalseter og Søren Vold, bosatt i Isfjorden, hadde tatt med alle de tre sønnene sine til stedets første klatrekonkurranse.

– Vi måtte bare støtte opp når det blir arrangert noe slikt her, sier Eivor, som selv hadde meldt seg til dyst i «Pondus-klassen».