Mandag deltok hun på folkemøtet på Måndalen skole om det nye omsorgssenteret. Og Sæbø var blant dem som stilte spørsmål til rådmann Toril Hovdenak og helse- og sosialsjef Greta Irene Hanset.

Etter møtet spurte vi Sæbø om hun har tror på at blir et bra Måndalen omsorgssenter.

Hun har merket seg at kommunen er tvunget til å følge reglene til Husbanken for å få tilskudd – blant annet må badene være større enn i dagens Voll omsorgssenter.

– Jeg trodde at rommene som er her var store nok for vanlige folk, og jeg vil tro at folk ville bli fornøyd hvis de fikk slike rom. Omsorgssenteret skal være for nivå 3; folk som stort sett skal greie seg sjøl. Og da hadde jeg tenkt at badene var store nok som de er i dag.

– Men jeg tenker at det høres litt råflott ut av kommunen å rive et så bra hus. Kommunen må ha god økonomi når de har råd til å rive noe som er så bra, i stedet for å vedlikeholde, pusse opp og sette i stand.

– Hva synes du om kommunens framsynthet?

– Når de snakker om at det skal bli så mange flere eldre, og så har de færre plasser for de dårligste, så ser jeg på det som ønsketenking. Klart at alle vil bo heime så lenge som de kan, men når man ikke greier seg lenger, så vil jeg tror at alle er takknemlige for å få hjelp og få en plass der man kan være trygg og ha det godt og få den hjelpen de trenger.

– Så du tror det blir for mange som trenger hjelp enn det kommunen klarer å ta seg av?

– Ja, det er jo slik nå. Vi vet om enkelttilfeller hvor folk sliter fordi de ikke får komme inn på institusjon. Og når alle prognoser sier at det blir flere – nå er vi i 2018, og den store bølgen kommer i 2025; det er ikke mer enn knappe ti år før vi har det hodestups over oss.

– Er du redd for å bli gammel?

– Det kommer ikke noe positivt ut av å bekymre seg for hvordan dagene videre vil bli. Det er så viselig laget at det vet vi ingenting om, og det er det beste for oss. Jeg ber til Gud om at når dagen min kommer må jeg få dø «med skoene på», det er det beste både for meg og eldresomsorgsresursene.