En av turene ble arrangert fra onsdag til søndag i forrige uke, og flere blir det utover vinteren og våren.

– Vi har valgt Romsdalen fordi Fri Flyt har sterk tilknytning til området, det er fantastisk skikjøring i fjella og vi setter veldig pris på Romsdal Lodge og ikke minst Ida og Bjørn som driver stedet. Bjørn Kruse er også en av Norges dyktigste guider, og er veldig flott å samarbeide med på slike turer, forteller Henrik Breuer i Fri Flyt.

Lærer å kjenne skredsøkeren

En av deltakerne på femdagersoppholdet er Kristina Bruaset. 25-åringen sier hun meldte seg på turen fordi hun er veldig glad i å gå toppturer.

– Men jeg har valgt enkle ruter, der jeg føler meg veldig sikker. Jeg hadde lyst å være med på denne turen for å få mer erfaring og kunnskap om skredfare, sporvalg, bruk av kart og kompass og turplanlegging. Og jeg føler meg mer kompetent nå, etter disse dagene, forteller Bruaset som også før sørget for å ha med seg skredutstyr.

– De to første dagene hadde vi øvelser og teori. Blant annet lærte vi å bli kjent med skredsøkerne våre. Det ble ganske kaos, og ingen visste hva de skulle gjøre, forteller hun lattermildt.

– Hva tenker du nå, etter å ha lært mer, om at du har gått på tur med utstyr du ikke har lært å kjenne?

– Det er litt skummelt å tenke på. Heldigvis vet jeg at jeg ikke har vært i farlige situasjoner tidligere, men med øvelsene har jeg sett hvor viktig tid er i en skredsituasjon. Minuttene går fort, konkluderer hun.

– Du kan nå putte mer kunnskap i sekken før du drar på tur, – hva gjør det med turopplevelsen din?

– Det gjør at jeg velger turer som jeg er trygg på. Og føler du deg trygg er det lettere å nyte turen, sier hun.

- Fantastisk!

Bruaset beskriver de siste dagers pudderkjøring i skogen og langturene i høgda, som fantastisk. Og sjøl om 25-åringene er fra Karmøy, var hun ikke helt ukjent med fjella i Romsdalen.

– Jeg jobba som stikkningsingeniør i Innfjordtunnelen fra påske til rett før jul og har gått en del i fjellet.

– Og navnet ditt høres jo kjent ut for oss romsdalinger også?

– Ja, det viste seg faktisk at det stammer fra garden Bruaset i Måndalen. Det fant jeg ut først da jeg jobbet der, sier hun.

som også før sørget for å ha med seg skredutstyr.

Forrige ukes tur hadde ni deltakere. De kommende turene er ifølge Breuer utsolgt.