Kommunen planlegger både et avlastningstilbud og botreningstilbud for barn og unge, og et bofellesskap for voksne og eldre i lokalene til Åndalsnes sjukeheim etter at Helsehuset er tatt i bruk.

Kommunestyret godkjente i forrige uke enstemmig forprosjektene til de to nye enhetene.

- Ikke permanent botilbud for barn og unge

Det er tre prosjektgrupper som har utarbeidet planene for Voll omsorgssenter i Måndalen og de to nye avdelingene på Åndalsnes sjukeheim.

Allerede i dag drives et avlastningstilbud til barn i bygget. Dette foreslås videreført.

Prosjektgruppens anbefaling er at det etableres:

  1. Bokollektiv med tre rom for avlastning for barn i alder 0-12 år

  2. Bofellesskap med fire leiligheter for avlastning ungdommer 12-18 år og botrening/treningsleilighet for unge voksne 18-25 år.

Det er også vurdert om det også kan etableres et permanent botilbud til barn og unge med et avklart bistandsbehov i bygningen, for på denne måten å få samle kompetanse og ressurser med målom å lage et best mulig samlet tilbud til disse brukerne. Det fraråder prosjektgruppa.

- Den viktigste grunnen til at løsningen ikke tilrådes er faglige anbefalinger som fraråder etablering av permanent bolig der andre er i avlastningstiltak. Etablering av botilbud i bygningen ville derfor innebære dyre og uhensiktsmessige ombygginger for å skape tydelige skiller mellom midlertidige avlastningsbehov og permanente boliger, forklarer de.

Tilbudet om avlastning og botrening til barn og unge skal gi plass til sju brukere, og etableres i bygg B i lokalene til Åndalsnes sjukeheim. Avdelingen gis navnet Spira. Ombygging skal starte allerede i år.

- Investeringen gjennomføres innenfor vedtatt investeringsbudsjett i 2018. Driften av tilbudet må vurderes finansiert innenfor eksisterende ramme. Rådmannen arbeider videre med å avklare status og behov for permanent botilbud for barn og unge, vedtok kommunestyret.

23 omsorgsboliger

Det skal også etableres et botilbud for voksne og eldre med kapasitet til 23 boenheter i bofellesskap. Dette botilbudet gis navnet "Snarvegen boliger".

- Botilbudet etableres i takt med at behovet etter hvert øker og den ressursmessige situasjonen tillater det. Dette vurderes i forbindelse med budsjett og økonomiplan 2019-2022, vedtok politikerne.

De aktuelle beboergruppene i et nytt botilbud med bemanning skal være personer med fysisk funksjonsnedsettelse, utrygghet/engstelse, rolige med demens, yngre med demens, psykisk sjukdom og rusavhengige uten aktiv rusbruk. Rådmannen bekreftet i kommunestyret at det er snakk om de samme brukergruppene i omsorgsboligene på nye Måndalen omsorgssenter som i omsorgsboligene på gamle Åndalsnes sjukeheim.

- Som følge av at prosjektgruppa har konkludert med at det ikke skal etableres permanente botilbud for barn og unge i bygget vil man videreføre tilbudet med omsorgsboliger i 2. etasje i bygg B. Her ligger det i dag sju omsorgsboliger. Tre omsorgsboliger er lokalisert til bygg A og inngår i de 23 plassene i bokollektiv/bofellesskap utredet avprosjektgruppa. De ti omsorgsboligene er i dag boliger med heldøgns bemanning, heter det i saksutredningen.

Satt av 10 millioner

Det er satt av 10 milloner kroner til ombygging av Åndalsnes sjukeheim i investeringsbudsjettet for 2018.

- Med etablering av Helsehuset er kommunens behov for omsorgstjenester på omsorgstrappas nivå 4 (korttid) og nivå 5 (langtid) dekket for de nærmeste åra. Målet er å ha så gode tjenester på lavere nivå i omsorgstrappa at etterspørselen etter de mest ressurskrevende tilbudene i langtidsopphold i sjukeheim blir så lav som mulig, skriver rådmannen i saksutredningen.

I kommunestyret vedtok politikerne også tildelingskriterier for helse- og omsorgstjenestene i Rauma. Disse finner du her.