Kursholder Rose Marie Jonassen, avsluttet sin andre kurskveld i redesign, med 13 deltakere i regi av Rauma Husflidlag, men lover allerede nye kurs både i mars og april.

– Hva er redesign?

– Redesign er å gi gamle ting et nytt liv. Du kan sy om gamle klær for å gjøre en kjole om til skjørt, eller en rød juleduk til en nydelig topp. Hovedtanken bak redesign er å bruke et eksisterende produkt på nytt. Det eneste som setter grenser for hva du kan lage, er selve fantasien, forteller den kreative kursholderen, som har redesigndronningen Jenny Skavlan som sitt forbilde.

– Hvorfor er redesign så viktig?

– I en verden fylt med forurensning og nød, er det fint å ha noen som tar ansvar og rydder litt opp. En annen grunn til at folk driver med redesign, er at det er mye billigere å sy om gamle klær enn å kjøpe et nytt plagg, sier Jonassen, som mener alle har mye å lære av redesign, og minner kursdeltakerne om at det i Norge kastes 50.000 tonn med klær hvert år.

– En ny trend

På tross av dette alvorlige bakteppet, er det latter og god stemning blant deltakerne, som inspirerer hverandre med gode innspill. Kreativitet og fantasi blomstrer og har en positiv smitteeffekt, og flere av deltakerne forteller at det å sy sine egne klær har blitt en ny trend.

Klær til omsøm som deltakerne selv tar med seg, blir med enkle grep forvandlet til både ei pute, ei veske eller en ny kjole. Slik blir gamle plagg som ikke har vært brukt på lenge, skapt til noe helt nytt. Rose Marie gir deltakerne nyttige tips og ei hjelpende hånd.

I den lystige gjengen med 13 kreative damer i variert alder, oser det av trivsel der fokuset og konsentrasjonen er på topp. Engasjementet er så stort at de ikke har tid til en kopp kaffe.

Deltakerne viser stolt sine produkt til hverandre. En utvokst genser har blitt til ei bukse. En annen genser og ei bukse er nå ei smekker håndveske. Duk blir til topp og gensere til kjoler.

Juleduk blir skjørt

Ragnhild Kivle Dahle har redesignet ei bukse og en kjole til et nydelig skjørt hun viser fram. Lisbeth Morstøl syr på gamle broderier. Resultatet som nesten er ferdig, har blitt til en ny jakke med nytt design, der alt er kjøpt på gjenbruk/loppemarked. Eva Hansen har tatt med ei gammel skinnjakke, som snart blir til både bærenett, toalettveske og et praktisk nålepute. Jorun Kilskar Næss har fått en gammel kjole til å bli en moderne topp.

– Hver dag er en fest, ler Marita Malones, som er i full gang med å redesigne en rød juleduk til et lekkert skjørt som hun gleder seg til å ta i bruk.

– For meg har det enkelt og greit blitt etisk riktig å sy sine egne klær. Det er viktig å bruke det man har av tekstiler til nye produkt, istedenfor kun å kjøpe nytt, sier den engasjerte kursholderen, Rose Marie Jonassen, som er fullt opptatt med nye prosjekt.

Bunadsbroderi

Rauma Husflidslag som vanligvis holder til i «Husflidskjelleren» i Åndalsnes bedehus, er et aktivt lag med mange jern i ilden. De har faste formiddagsmøter og medlemsmøter, ung husflid, strikkekafé og egen tregruppe som driver med dreiing og karveskurd.

Samme kveld som siste kurskveld med redesign på Åndalsnes ungdomsskole, holdt en annen gjeng fra husflidslaget et kurs i bunadsbrodering i sine egne lokaler i bedehuskjelleren. Her var det Ragna Bø og Sølvi Kittang Alnes som var veiledere.

– Første helga i juni blir årets landsmøte avviklet i Molde, men det må vi få komme tilbake til, sier Sølvi Kittang Alnes, som viser fram nydelige broderier på en flott Romeriksbunad.