– Dette er den største utbyggingen Rauma Energi noensinne har gjort, sier administrerende direktør Alf Vee Midtun. Torsdag tok han med media og styret i Rauma Energi på befaring på anlegget som er i ferd med å bli nye Verma kraftverk. Det ble tur både i tunnel og til fjells.

Rauma Energi AS investerer for 274,3 millioner i 2018

Vekk fra papirmølla

Styreleder Arne Steffen Lillehagen påpeker at styret har godt av å komme seg ut av papirmølla og se hva som fysisk foregår når en så stor investering skal gjennomføres.

– Samt at vi vil jo se hva pengene våre går til, sier han spøkefullt i det vi setter oss i bilene som frakter oss inn i tunnelen hvor turbinen som skal produsere elektrisiteten står.

Strenge miljøkrav

Vel 250 meter inne i tunnelen kommer røret som frakter vannmassene fra vannene i fjellet over Verma. Prosjektleder i Rauma Energi, Knut Peder Voldset er fornøyd.

– Vi ligger i rute. Det er et stykke igjen før vi kan produsere strøm, men alt går etter planen. Produksjon vil starte våren 2019, etter en testfase.

Han har jobbet med prosjektet i fem og et halvt år, men arbeidet med å få konsesjon startet allerede på 90-tallet. Prosjektet har hatt mange utfordringer undervegs, ikke minst på grunn av strenge miljøkrav, blant annet med regulering av vannstand og inngripen i naturen. Siden alle slike krav ble etterkommet av Rauma Energi sponser staten 100 millioner av utbyggingen som er budsjettert med en kostnad på 397 millioner.

Bort med høgspentmaster

Når man jobber med fjell er det alltid tekniske utfordringer man ikke kan forutse, men Voldset sier at også det har gått greit.

– Vi har opplevd noen lekkasjer inn i tunnelsystemet, men disse har vi ordnet på en bra måte.

I tillegg til at det bygges et helt nytt kraftverk, inkludert ny inntaksdam og demning, vil det også bli lagt ny høgspentkabel fra Verma kraftverk og ned til trafostasjonen på Grytten. Dette betyr at en av de to linjene som i dag går gjennom naturskjønne Romsdal vil forsvinne under bakken.

– Den nye kabelen er dimensjonert for den økte kraftproduksjonen, forklarer Voldset.

– Det er også langt mer driftssikkert å legge kabelen under bakken. Da får vi ikke problem med strømbrudd under ras og med trær som faller ned på linja. Til sammen skal det legges 35 km med strømkabel.

Befaring på Verma kraftverk

Lokale ringvirkninger

Rauma Energi er et kommunalt kraftselskap som hvor Rauma kommune er eneeier. Voldset sier at det nye kraftverket dermed vil komme innbyggerne til gode.

– Det nye anlegget kan produsere 105GWh, og alt overskuddet av det Raumakraft tjener går rett tilbake til lokalsamfunnet i form av inntekter. Det er det kanskje ikke så mange som tenker over.

Værhardt på toppen

Etter å ha sett turbinen kjøres vi opp på den nybygde vegen som går til anlegget. Det blåser kraftig, og snøen tetter enkelte steder til vegen.

– Det har vært en høvelig stabil vinter, men det har vært værhardt, sier adm. dir. Midtun.

– Og vi kan støpe i minusgrader i Norge. Rent generelt er jo dette med vannkraftutbygging ingeniørkunst som vi har lang erfaring med her til lands. Men det er hardt fysisk arbeide, ingen tvil om det.

Til sammen har inntil 50 mann vært på arbeid på anlegget, og holdt på med tunneldrift, bru- og vegbygging, bygging av demning og administrering. Skanska har vært hovedentreprenør, men har benyttet seg av mange lokale underleverandører.

– Også på den måten kommer en slik utbygging lokalmiljøet til gode, påpeker Midtun.

– I tillegg får innbyggerne en helt ny veg, med to nye bruer, opp til skiområdene på fjellet.

Inntekter til kommunen

Oppe på toppen blåser det friskt, men arbeidet med inntaksdammen pågår for fullt. Det står til og med en stor heisekran som man forventer å finne på byggeplasser i mer landlige omgivelser der.

Den nye inntaksdammen blir mer enn dobbelt så stor som den gamle, og like før jul fikk man gjennombrudd i hullet som går fra det som blir bunnen av inntaksdammen og ned til kraftverket. Det er her vannet vil bli ledet når anlegget blir fylt opp.

Kraftproduksjonen vil bli såpass høg at overskuddsstrømmen vil bli solgt på det åpne kraftmarkedet.

– Og dette vil skaffe Rauma kommune gode inntekter, sier adm. dir. Midtun.

Grønn energi

Prosjektleder Voldset gir også en forklaring på hvordan man kan lage strøm av vannet fra fjellet.

– Vannet går i fritt fall 260 meter, fra hullet på bunnen av inntaksdammen.

– Det blir deretter ledet ned i en tunnel og inn i turbinen nede i selve kraftverket. Inne i turbinene er det et løpehjul som vannet driver rundt i høg hastighet. Hjulet driver en generator som lager strømmen som vi så selger på strømnettet.

Og tida med tørre elveleier etter vannkraftutbygging er forbi, takket være strenge krav til miljømerking.

– Nå blir vannet ledet ut gjennom et rør slik at det kommer ut i Vermafossen, hvor det også villet kommet ut dersom det ikke fantes noe kraftverk. Så dette er miljøvennlig og rein fornybar energi!

Kjempeløft av Rauma Energi