I tirsdagens kommunestyremøte hadde kommunestyrepolitikerne på sitt bord en orienteringssak om vedlikeholdsetterslep på kommunale bygg, som også Åndalsnes Avis tidligere har omtalt.

Multiconsult konkluderte i 2013 at Rauma hadde et vedlikeholdsetterslep på 140 millioner kroner, og ifølge administrasjonen er det grunn til å anta at det ligger på omtrent det samme i dag.

Fremmet forslag

Per Vidar Kjølmoen (Ap) fremmet et forslag, der han ønsker å få opp en sak for å se på hva som kan gjøres og med hvilke konsekvenser for å få ned etterslepet:

«Kommunestyret ser med bekymring på vedlikeholdsetterslepet og at det bevilges såpass lite midler til vedlikehold av kommunale bygninger. Kommunestyret ber om å få vurdert muligheter for å øke vedlikeholdet i form av en sak før neste budsjettbehandling.»

– Må ta pengene fra et sted

Representantene fra Arbeiderpartiet og SV stemte for forslaget, mens resten stemte mot.

Fra den andre siden ble det argumentert med at man ikke ønsker å gjøre vedtak med budsjettvirknsing utenfor budsjettdebatten.

– Vi må ta pengene fra en plass, og vi har utfordringer på flere områder. Dette har ikke realiteten over seg slik jeg vurderer det, sier Arne Steffen Lillehagen (V).

Reidar Brude (Frp) kom med forslag om at administrasjonen skal se på hele bygningsmassen for å komme med en anbefaling om hvilke bygg man eventuelt kan avhende.

Mer må investeres

Budsjettet for neste år og økonomiplan for de neste fire år avgjøre av politikerne i desember.

Rådmann Toril Hovdenak konkluderer med at det lite midler til løpende vedlikehold fører til raskt forfall:

– I Rauma kommune blir det satt av lite midler til løpende vedlikehold av bygninger. Dette fører til et raskt forfall, og økende oppgraderingsbehov som må dekkes med investeringsmidler, mener hun.