Ei ny maskin durer nå i fabrikklokalene til Rauma Ullvarefabrikk på Veblungsnes. Og denne maskinen er en tung verdensnyhet. Maskinen vi snakker om er den ett tonn tunge 3D strikkemaskinen Shima Seiki Mach2x. Den gjør det andre strikkemaskiner til nå ikke har klart å få til; den strikker flerfarga plagg med mønster.

– Tidligere har vi måttet sy sammen plagg manuelt og dette er både et tungt og et tidkrevende arbeid. I tillegg har det gjort det vanskelig å få til en lønnsom produksjon av slike plagg her i Norge. Med den nye maskinen har vi gjort det mulig å firedoble produktiviteten per ansatt, forteller Arnstein Digernes. Han legger til at det i tillegg til fabrikken på Veblungsnes er en fabrikk i Italia og en engelsk fabrikk som har skaffet seg denne nye maskinen.

Digernes er opptatt av at norske tradisjonsplagg bør produseres i Norge av norske råvarer og han tror at den nye maskinen nå skal gjøre en slik produksjon levedyktig. For tida strikker maskinen «på spreng» både Marius- og Varde-gensere.

Mange år

Maskinen på Veblungsnes er nylig tatt i bruk, men er et resultat av mange år med utviklingssamarbeid mellom bedrifta på Veblungsnes og maskinprodusenten Shima Seiki fra Japan. Dette arbeidet har for det meste skjedd i England der det i fjor ble gjennomfort en omfattende prøveproduksjon.

– Dette er en krevende teknologi hvor det setter krav til kompetanse både når det gjelder programmering, betjening av maskinen og ikke minst ferdiggjøring av plaggene, sier Arnstein Digernes. Han viser også til at dette er et eksempel på hvor viktig det er også å ha kontroll over råvarene, i dette tilfellet ull.

– Vi har i mange år jobbet for å få utsortert den beste lammeulla til vårt spinneri. Den norske ulla er kjent for god elastisitet og spenst og dette gir luftige plagg som ikke siger, sier Digernes. Han er stolt over at fabrikken har visjonen om å være helnorsk og at de på denne måten kan produsere ulike produkt som er 100 prosent norske.

Ett per time

Den nye maskinen strikker ett plagg per time og kan i teorien strikke 24 timer i døgnet. Men det gjenstår en del før en heldøgnsproduksjon kan settes i drift.

– Vi jobber nå med å produsere for det norske markedet. Dette er produkt som utmerket godt kan eksporteres, men det er ikke bare å trykke på knappen. En stor jobb må gjøres for å etablere seg i nye marked, sier Digernes før han legger til at to nye slike maskiner til en pris av nærmere to millioner kroner hver, nå er bestilt. Det gjør en ytterligere effektivisering mulig med ulike størrelser og fargevalg på ulike maskiner.

– Er det dette som skal gi Rauma Ullvarefabrikk bærekraft inn i framtida?

– Det er det umulig å svare på, men vi har fått god respons så langt og vi får et produkt som vi kan står for 100 prosent. Vi kan aldri konkurrerer på pris med ulike lavkostland, men vi kan konkurrere på kvalitet og design. Vi legger derfor utrolig stor flid i sluttproduktet og det ferdigstilles fortsatt for hånd, sier Digernes.

Men det manuelle arbeidet er nå redusert til en firedel. Nedklipping, festing av tråder, vasking og damping og siste kvalitetssjekk før pakking, gjøres fortsatt manuelt.

Fortsatt gjenstår en del manuelt arbeid og Arnstein Digernes sier det er viktig på grunn av kvalitetskontrollen. Britta Kvenseth gjør her sluttjobben før pakking. Foto: Stein Siem