Tirsdag er det kommunestyremøte, og en av sakene er knyttet til renovasjon og et eventuelt bytte av renovasjonsselskap fra NIR (Nordmøre Interkommunale Renovasjonsselskap) til RIR (Romsdalshalvøya Interkommunale Renovasjonsselskap).

I innstillingen fra formannskapet heter det at:

"Formannskapet gir Rådmannen fullmakt til å jobbe mot en overgang fra NIR til RIR. Det legges frem en ny sak til kommunestyret i møte 08.05.18 med konsekvenser, for tilknytning til RIR og NIR. Saken behandles også i kommunestyret."

Ny avfallstrategi

- Strategien er et av mange tiltak for å nå klimamålene i Parisavtalen. Strategien vil sette krav om 65 prosent materialgjennvinning av kommunalt avfall innen 2035. I NIR var materialgjenvinningen i snitt 31 prosent  i 2016. Det er foreløpig usikkert hvordan gjenvinningen skal beregnes etter den nye strategien, derfor er det for tidlig å sammenligne tallene. Det er likevel åpenbart at det må gjøres grep for å nå målet, mener hun.

Materialgjennvinning betyr at for eksempel gammelt papir blir til nytt. Rådmannen fikk i høst klarsignal til å kontakte RIR for å bli orientert om hvordan de vil forholde seg til de nye kravene, og om et samarbeid eller medlemskap kan bli aktuelt.

- RIR oppgir 47 prosent materialgjenvinning og er klare på at de også må forbedre seg, sier rådmannen, som er tydelig på at det ikke er direkte sammenliknbare tall mellom de to renovasjonsselskapene.

Ulike løsninger i hver kommune

Rådmannen beskriver Rauma som en «satellitt» i NIR.

- Rauma er en «satellitt» og grenser ikke til øvrige eierkommuner. Dette kan gi utfordringer for for eksempel innhenting og stordriftsfordelen knyttet til dette.

Heidi Skaug fortalte i en presentasjon for formannskapet i høst at det i dag er svært ulike behov og løsninger i hver kommune og at NIR ikke kan drives som i dag i framtida.

Hun mener det er nødvendig med en dreining mot RIR sin modell.

- NIR får ikke tatt ut stordriftsfordelene fullt ut, mener hun.

Har planer

- Dette bringer sannsynligvis ikke RIR helt til målet, men de tror at RIR vil kunne nå 50-55 prosent med disse tiltakene. På ett eller annet tidspunkt vil også RIR levere restavfallet til ettersortering.

NIR ønsker blant annet å gå inn på eiersiden i SESAM-anlegget som har som mål å etablere ettersorteringsanlegg i Midt-Norge innen 2021.

- Finansiering av egenkapital på åtte millioner må gjøres gjennom kapitalinnskudd fra eierne i NIR i løpet avvåren 2018. Rauma kommunes andel av dette utgjør 12 prosent, det vil si 960.000 kroner, sier rådmannen.

De vurderer også samarbeidet med deres naboselskap i nord og øst, henteordninger for flere fraksjoner, optimalisering av miljøstasjonene og ensartede løsninger i kommunene.

Naturlig tidspunkt å vurdere

Både RIR (Romsdalshalvøya Interkommunale Renovasjonsselskap) og NIR (Nordmøre Interkommunale Renovasjonsselskap) har planer for hvordan de skal få høyere gjenvinningsgrad.

Rådmannen mener det er et naturlig tidspunkt å vurdere et medlemskap i RIR, siden selskapet vil gjøre en ny selskapsdannelse i forbindelse med kommunereformen.

- Vurderingene som er gjort så langt viser at det kan være grunnlag for et samarbeid med RIR, og at en bør starte en prosess som vil avklare problemstillinger nærmere. Dette vil dannegrunnlaget for en endelig avgjørelse, sier hun.