Tirsdag morgen startet rettssaken mellom Veidekke (Kristiseter) og Rauma kommune i Romsdal tingrett. Rettens administrator er Svein Eikrem.

Tirsdag holder advokatene sine innledningsforedrag, og Morten Goller, som er Veidekkes prosessfullmektige i saken, åpnet:

- Hovedspørsmålet er om Rauma kommune hadde plikt til å avvise tilbudet fra Hent. Det mener vi at de hadde. Et tilbud skal bli avvist når det inneholder vesentlige avvik eller forbehold fra konkurransegrunnlaget. Det var opp til leverandørene å bære risikoen og gjøre seg kjent med grunnforholdene på Stokkekaia, men her har Hent tatt et forbehold. Det gjør at kommunen har overtatt risikoen fror grunnforholdene, noe som vi mener er kjernen i saken, mener han.

Goller forteller at de ser på saken som relativt enkel:

- Vi mener at tilbudet fra Hent skulle vært avvist, og at det er klar sannsynlighet for at Kristiseter hadde vært vinner dersom det hadde blitt gjort, sier han.

Kristiseter var innstilt som nummer to.

Mener Hent tok forbehold

Goller sier at det er "klassisk" at Hent tar slike forbehold.

- De har kommunisert til kommunen at det er tatt forbehold om et visst marktrykk. De har ikke sagt at de har gjort det i tilbudsbrevet, men det spiller etter vårt syn ingen rolle. De har basert seg på forutsetninger om grunnforholdene som vi mener de ikke forsvarlig kunne basere seg på, sier han.

Han forteller videre at kommunen fortsatte å gjøre grunnundersøkelser på tomten etter at Hent hadde fått tilslaget.

- Det ble utlyst en ny anbudskonkurranse for å bygge en motfylling. Med den forutsetningen og byggemåten Hent har lagt til grunn, var det nødvendig med en motfylling i sjøen. En ting er at det koster kommunen noen ekstra millioner, men det er også slik at kommunen da overtar risikoen. Med Kristiseter sin løsning til fundamentering ville det ikke det vært nødvendig med denne motfyllingen, sier han.

- Flere feil

Veidekke mener at tilbudet fra Hent avvek fra reguleringsplanen:

- Det var rom for å gjøre noen endringer, men ikke knyttet til kjøremønsteret. Hovedprinsippene for kjøremønsteret kunne ikke endres. Hents prosjekt avhenger derimot av å bruke gangveg til kjøring: Hovedvegen er lagt på det som skulle være gangveg. Det valget skulle etter vår vurdering vært avvist, men har snarere gitt en høy score til Hent, sa han fra talerstolen.

Videre trekker han også fram at det ble uklarhet i anbudskonkurransen om begge tomtene som var satt av måtte brukes. Goller mener at det kom en presisering helt i siste liten at et spesifisert uteområde ikke måtte være inne på tomten, og at man derfor kunne bruke kun den ene.

- Prosessen var uheldig gjennomført. Det går for fort, og det gjøres mange feil, sier han.

Krever erstatning

Saksøker mener at de har krav på erstatning etter rettens skjønn, oppad begrenset til 25,7 millioner. Dette er en såkalt "positiv kontraktsinteresse". Subsidiært ber de om en negativ kontraktsinteresse, altså dekket de kostnadene de hadde med å delta i konkurransen.

Det er opprinnelig satt av fire dager til saken, men retten har som mål å bli ferdig i løpet av torsdag.

Det har tidligere vært nevnt en dom i EFTA-domstolen, som kan bli aktuell i saken. Den sier at det ikke må være en vesentlig feil for at det skal utløse et erstatningsansvar.

- Jeg kommer ikke til å bruke mye tid på det, fordi vi mener det er en vesentlig feil - dersom tilbudet skulle vært avvist, men ikke ble det, sier advokaten.

Disse er på plass i retten

For Rauma kommune stiller advokat Arne Torsten Andersen og advokat Isabell Fjetland fra advokatfirmaet Kluge, Stig Malones fra Formålsbygg i Rauma kommune og tidligere rådmann Oddbjørn Vassli. Sistnevnte leder fortsatt prosjektstyret for helsehuset. På tilhørerbenken er både ordfører Lars Olav Hustad og rådmann Toril Hovdenak til stede.

Klokka 12.00 holder Morten Goller fortsatt på med sitt innledningsforedrag. Senere skal Arne Torsten Andersen, kommunens prosessfullmektig, komme med sitt innledningsforedrag.

Ordfører Lars Olav Hustad, tidligere rådmann Oddbjørn Vassli og rådmann Toril Hovdenak før rettsaken begynte tirsdag. Foto: Stine Vandevjen Olsen