Hilde er sjøl en ivrig toppturgåer og bruker fjella til rekreasjon og glede.

Respekt er avgjørende

– Er du det minste i tvil om det er skredfarlig, så er det ikke den ruta du skal ta i dag. Da skal du ta en annen tur, er lensmannens klare oppfordring. For en må gjøre hva en kan for å unngå å bli tatt av skred!

– Vi ønsker at folk skaffer seg både kompetanse og er ydmyke nok til å skaffe seg tilstrekkelig lokalkunnskap, bruker kilder som finnes, for å ferdes trygt i fjella. Noe er allmenngyldig om hvor og når det er trygt. Men du er av og til nødt til å bruke lokal kunnskap for å få vite mer om enkelte områder.

Han trekker fram nettjenesten varsom.no:

– Der finnes det tilgjengelig info som folk kan bruke i vurderingen når de skal ut i fjella, sier Hilde.

Steder uten mobildekning

Han minner også om at det ikke er mobildekning overalt.

– Vi skulle ønske at det var mobildekning overalt, men det verken er- eller kommer til å bli slik. Alle som skal på tur må derfor påregne at en ikke hvor som helst kan plukke opp telefonen og ringe, fordi det ikke er dekning overalt. Da må en gjøre sikkerhetsgrep; gjøre avtale med noen om hvor en skal og når en skal tilbake.

– Men hvis det går et snøskred og en blir tatt, så er det tidskritisk. Da vil all verdens mobildekning og all verdens topptrent redningstjeneste slåss mot klokka. Vi snakker om den kritiske første halvtimen; det er da viktig at en ikke er alene på tur, men at det er folk med, med både utstyr og kompetanse til å hjelpe deg.

Han gleder seg over at det arrangeres flere skredkurs og at et økende antall fjellfolk får skredkompetanse:

– Jeg snakka med en i går som hadde vært på et kurs; han syntes det var veldig nyttig. Konklusjonen er likevel den; bli ikke tatt av et skred. For realitetene er brutale. Du må bevege deg på en slik måte at du ikke blir tatt, sier lensmannen.

Han henstiller folk om å varsle politiet de gangene det har gått skred, sjøl om ingen er tatt.

– Hvis et turfølge utløser et skred, så kan det være andre som har sett skredet, sett spor inn, og som ikke vet at det gikk bra. Derfor ønsker vi å få melding, slik at vi kan slippe å gå inn med innsats når det ikke er nødvendig.

Roser lokale frivillige

Når uhellet er ute og redningsmannskaper må rykke ut, er han glad for at de har kompetente ressurser i nærområdet: Frivillige som stiller opp for å

hjelpe andre. Mange av dem har stor lokalkunnskap.

– Den ressursen vi har i det frivillige som vi støtter oss på, er en kjemperessurs. Vi er veldig takknemlige for den hjelpen vi får fra dem, sier Hilde.