Vi har snakket med samtlige medlemmer av formannskapet før tirsdagens møte, og alt tyder på at kommunen går inn med pengene og finansierer det av ubundne investeringsfond.

Arne Hop (KrF):

Varaordfører Arne Hop (KrF) er usikker på hva han lander på:

- Jeg har lyst til å høre på diskusjonen i formannskapet også, men i utgangspunktet synes jeg det er en trasig sak vi har havnet opp i. Det er et sjølstendig selskap som sjølsagt skulle tatt den støyten sjøl, men økonomien er nå slik den er. Både fylket og kommunen har garantert slik de har gjort, og da ligger det en forpliktelse på oss. Men det kan ikke være en lettvint løsning at kommunen skal rydde opp i mange saker.

Ronny Antonsen (Frp):

- Vi hadde et møte i Frp-gruppa i går, og saka var på agendaen. Så langt har vi kommet fram til at det ikke er noen annen løsning enn å gå inn med midler. En konkurs blir atskillig verre for kommunen og for Tindesenteret, som vi gjerne vil skal bestå. Senteret er viktig for Rauma.

Marit Nauste (uavh.):

- Vi er jo bare nødt til å gjøre det, fordi vi har garantert for lånet.

- Så saken er enkel?

- Ja, hvis ikke blir det konkurs, og da må kommunen ut med ti millioner kroner.

- Reagerer du på at en har havnet i en slik situasjon?

- Det er en uforutsatt situasjon – momskompensasjonen har de gjort ut fra forutsetninga de har hatt. Det ville vært helt annerledes om det var et underskudd på fire millioner vi snakket om.

Arne Steffen Lillehagen (V):

Venstre-politikeren sier ja til spørsmålet, med den kunnskapen han har i dag, men synes det er problematisk:

- Prinsipielt synes jeg at det skal gode grunner til for at kommunen uten videre går inn i et aksjeselskap og hjelper til når man får problemer. Men her kjenner jeg ikke til hvilket forarbeid som gjort for å havne i en slik situasjon. Utad må vi i alle fall vise en preventiv holdning; vi må vise at det er ikke bare er å komme til kommunen når verden ikke smiler til en.

- Men med den kunnskapen jeg har nå, så blir alternativet til å gå inn med penger nesten verre.

Per Arne Skomsø (SV):

- Etter min mening har vi ikke noe annet valg nå. Hvis vi ikke gjør det, så blir tapet minst ti millioner kroner for Rauma kommune. Og det vil være dumt, både å miste Tindesenteret og betale ti millioner kroner.

Per Vidar Kjølmoen (Ap):

- Før jeg svarer på det må jeg si at jeg skal ikke være med på formannskapsmøtet sjøl, det er David Grøvdal som møter for Ap. Ja, jeg mener både kommunen og fylkeskommunen bør betale pengene, rett og slett fordi jeg forstår at de ikke kan betale pengene på egen hånd, og hvis det blir en konkurs, så utløser det et krav om ti millioner kroner både fra kommunen og fylkeskommunen.

- Føler du at politikerne er presset?

- Vi har egentlig ikke så mye valg. Vi er nødt til å betale. Man kommer i en tvangssituasjon, og det er uheldig at Rauma kommune er i en situasjon der en må betale pengene. Vi trenger pengene til primærtjenester for innbyggerne. Så det er uheldig at det skjer.

Ellinor Torsgård Solheim (Sp):

- Kommunen har jo stilt en garanti for lånet, så da sier det seg sjøl at en må bli med på det. Men dem som sitter i styret for Tindesenteret har virkelig en jobb å gjøre. Når nettopp kommunen og fylkeskommunen har gått inn med så store garantier, så regner jeg med at vi ikke kan få slike "tomillionerkroner" ofte. Så det er et betydelig ansvar de sitter med. Men i og med at kommunen og fylkeskommunen er gjensidig avhengige av hverandre, så går en inn for å redde det.

Hun mener saka er en vekker for politikerne:

- Når en som representant går inn for store garantier, om det er til Tindesenteret eller noe annet, så må man være bevisst på hva man gjør. Det er akkurat slike ting som kan bli det fatale.

- Jeg føler meg ikke presset i saka, men dette kom overraskende fort.

Magnhild Vik (Sp):

- Vi må selvfølgelig ha Tindesenteret - jeg vet ikke hva som er alternativet. Tindesenteret er et aktivum i kommunen vår, et signalbygg med et veldig bra innhold, så det må vi ta vare på.

- Jeg håper at skattemyndighetene ser litt annerledes på dette etter hvert. Jeg er innstilt på å få ei løsning på dette. Hvordan det blir, er ikke så nøye, bare det blir.

- Har kommunen de pengene?

- Nei, nå ble det gjort et vedtak i kommunestyret før jul der vi prøvde å sette av til disposisjonsfondet. De ryker kanskje allerede når vi mister eiendomsskatteinngangen vår. Hvis taket blir fem- og ikke sju promille, så blir det noe vi må ta inn over oss i budsjettsammenheng.

- Dette viser at det er fryktelig nødvendig å ha en buffer. Ting vi har garantert for og som ligger utenfor vår makt, de dukker opp.

Vi spør hva hun tenker om at kommunen kan tape Veidekke-rettssaka, kan miste 4,1 millioner kroner eiendomsskatt og nå må betale 2,1 millioner kroner til Tindesenteret:

- Jeg tenker at det er enkelte ting som har vært gjort, som burde vært gjort på en helt annen måte, spesielt i forhold til Helsehuset. Hvis vi taper rettssaka og må ut med saksomkostninger i tillegg, så beløper det seg til 30 millioner kroner. Det er for dumt å gjøre en tabbe der og ikke være profesjonelle på det området.

- Og alt tull rundt kjøkkensaka var fullstendig unødvendig – det gjorde at det ble dyrere for oss til slutt. Kanskje med litt bedre dialog og litt mer vilje til å finne felles løsninger, så hadde mye vært unngått.

Lars Olav Hustad (H):

- Jeg driver politisk behandling i møte, og ikke før. Vi diskuterer det på tirsdag, er ordførerens korte kommentar.