Norsk Tindesenter Eiendom AS har søkt Møre og Romsdal fylkeskommune og Rauma kommune om å bidra med 2,1 millioner kroner hver i økt aksjekapital.

Behandler saken 29. januar

Norsk Tindesenter åpnet våren 2016, og har vært i drift i snaue to år. Rauma kommune eier i dag 15,9 prosent og Møre og Romsdal fylkeskommune 31,87 prosetn av selskapet.

I saksframlegget til fylkesutvalget, som skal behandle saken 29. januar, vurderer saksbehandler det til at Tindesenteret ikke har noen mulighet til å betale kravet, slik situasjonen er i dag

"Selskapet Norsk Tindesenter Eiendom AS har ikkje kapital til å kunne innfri eit krav frå Skatt Midt-Norge på 4,2 mill. kroner. Det inneber at alternativa for selskapet er enten oppbod/konkurs, auka lånefinansiering eller ein auke i aksjekapitalen."

"Ein konkurs i selskapet vil innebere at kommunal/fylkeskommunal garantiforplikting vert utløyst. Rauma kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune har eit garantiansvar på 10 mill. kroner kvar. Ein konkurs i selskapet inneber utbetaling av 10 mill. kroner til Kommunalbanken som långjevar til selskapet."

Fordi det haster med å få på plass en løsning, er heller ikke økt låneopptak noen god løsning, da det kan ta flere måneder å få det på plass.

"For å unngå konkurs i selskapet står ein såleis igjen med innskot av ny aksjekapital som det alternativet som let seg realisere raskast og som samtidig legg det beste grunnlaget for vidare drift i selskapet."

Viktig med bærekraftig drift

Driftsselskapet har hatt negativt resultat dei to første årene, noe som blant annet forklares med svikt i cruise- og buss-markedet.

- Men det går nå rette vegen og en venter drift i balanse for 2018, sier hun.

Har klaget på vedtaket

Det går fram av saksdokumentet at Tindesenteret vil klage på vedtaket via Skatteklagenemda. Selskapet mener at de har gode argument til støtte for sitt syn i tvisten med Skatt Midt-Norge om berekning av merverdiavgift.

"Ei samla vurdering er derfor at Rauma kommune og Møre og Romsdal fylkeskommune som eigarar, og garantistar for eit lån på 10 millionar kroner kvar, er best tent med ei løysing som inneber innskot av 2,1 mill. kroner i auka aksjekapital i selskapet. Ein føreset at ei tilbakebetaling av eit eventuelt urettmessig mva.-krav går til nedbetaling av lån i selskapet."

Aksjekapitalen i Norsk Tindesenter Eiendom AS vil utgjøre 29,3 millioner kroner etter aksjekapitalutviding.