– Jeg har aldri sett på effekten av Nordveggen som annet enn postiv for Rauma kommune. Studentoppgaven fra Trondheim bekrefter akkurat det, sier Per Vidar Kjølmoen når vi ber om kommentar til konklusjonene i student June Lyslos oppgave i samfunnsgeografi ved NTNU.

Kjølmoen mener konklusjonene som Lyslo trekker, bringer fram et stort spørsmål i Rauma: Hva skal Nordveggens rolle være og hva skal Nordveggen holde på med?

– Hva tenker du om målet med å få 400 nye innbyggere i lys av dette?

– Det er en rekke faktorer som er viktige om man skal lykkes med å nå det målet. Mange ting må fungere bedre enn i andre kommuner slik at innflyttere faktisk lander på Rauma. Det handler om den generelle attraktiviteten og det renommeet som kommunenen har. Basistjenester må være på plass og da er det skole, barnehage og omsorg vi snakker om i tillegg til jobb og trivsel, sier Kjølmoen. Han er nå er med i ei arbeidsgruppe som skal se på hva som er viktig og de vil de se nærmere på konklusjonene i studentoppgava. Jeg mener den underbygger det jeg alltid har ment, sier Kjølmoen. Han legger også til at han er kritisk til informasjonsflyten og innsynet han som politiker har i det som skjer i Nordveggen.

– Å skaffe arbeidsplasser og å få til et innovasjonssenter er selvfølgelig viktige bidrag, men det er andre faktorer som er minst like viktig. Ellers flytter folk bare videre til neste kommune. Det blir vitset med at Nordveggen har jobbet med turmål, men når Næringslivet i Rauma vil ha det, så må kommunen være med og ta dette på alvor, sier Magnhild Vik og forteller om at hun nylig har vært på Åndalsnes barneskole for å lære elevene om lokalsamfunnet de bor i. Her var også Nordveggen en pådriver, men dette er nå tatt bort og mer overlatt til den enkelte skole.

– Dette er et utrolig viktig arbeid blant barn og unge for at de skal lære seg å se verdien av det samfunnet de bor og vokser opp i, sier Vik.

– Har du som medlem i formannskapet nok innsyn i det som skjer i Nordveggen?

– Er det noe her som det må røskes opp i?

– Ja, jeg håper at dette blir røsket opp i. Jeg er vara til styret, men har bare fått sporadiske mailer med protokoller, men det er ingen rutine med at jeg som vara for ordføreren får fast innkalling. Før var det formannskapet som var generalforsmling i Nordveggen, men nå er det bare ordføreren som møter fra kommunen.