Biskop Midttømme sier Rauma kommune er i en særstilling. Trolig er Rauma den kommunen i landet som har flest kirker i forhold til innbyggertallet. Og det er historiske årsaker til dette. Biskopen har fått med seg at debatten om antallet aktive kirker i Rauma nå igjen er en varm potet og hun registrerer at debatten likner mye på tidligere debatter om samme sak.

Tenke nytt

– Jeg har nylig vært på visitas i Vanylven og der har jeg gitt det rådet at de må begynne å tenke annerledes når det gjelder bruk. Det burde også Rauma gjøre. Kirkene kan for eksempel brukes på omgang. Kanskje kan årets påske markeres i Hen kirke i et fellesskap for alle. Det er denne debatten som nå må tas, sier biskopen og foreslår helt konkret og Rauma bør ha som mål å bli verdens beste kommune for kirkeglade mennesker.

– Folket skal selvfølgelig ta den debatten. Fellesrådet kan ta initiativ til en stor samling i Rauma Kulturhus med dette som tema. Inviter gjerne biskopen til å være med. Det hadde vært veldig spennende for meg å delta og å lytte til en slik debatt. Jeg ser at ingen ting har skjedd siden jeg var i Rauma på visitas og at ting står fast slik som før. Hvilke tanker og drømmer har folk i Rauma for kirka? En slik debatt er helt nødvendig å ta. Det har blitt snakket lite om hvordan vi kan skape et godt tilbud for alle.

– Det kan virke som om engasjementet først oppstår blant folk når det føler at de kan miste noe og at folk ellers er ganske likegyldige?

– Nei, nei, slik er det ikke. Vi ser ofte at kirka betyr mye for folk. Det ser vi ikke minst når for eksempel ei kirke brenner ned. Og røtter og identitet skal vi ha stor respekt for og det skal vi ta vare på. Det er kanskje viktigere enn noen gang i det mange vil kalle en rotløs tid. Riksantikvaren har dessuten sagt noe klokt: Kirkene bevares mest gjennom bruk.

– Er det noen mulighet for at staten kan komme inn å ta ansvaret for vedlikeholdet av gamle kirkebygg?

– Det er kommet et høringsdokument om dette. Har Rauma svart på det innen fristen forresten? Her ligger det inne forslag om ulike løsninger når det gjelder finansiering. Ett forslag er blant annet at staten overtar de gamle kirkene fra før 1900. Det er helt nye toner i dette høringsdokumentet som staten tidligere ikke har brukt. Nå knytter det seg også spenning til at det har kommet en ny statsråd for dette området, sier biskop Midttømme. Hun vil derimot ikke kommentere hvordan det kan slå ut, fordi hun ikke har fått tid til å sette seg inn i den nye regjeringserklæringen.

– Kan ei kirke legges ned slik noen har foreslått i debatten her i Rauma?