Knut Johan Stenerud tok til ordet for en radikal ommlegging av kirka i Rauma da han ble intervjuet om sitt forhold til Bibelen i juleavisa til Åndalsnes Avis. Han mener tida er overmoden for å omstrukturere kirka og samle all aktivitet i ei ny kirke på Åndalsnes.

Han mener dette bør være like naturlig som at det skjer moderniseringer og saneringer i resten av samfunnet. Stenerud sa helt konkret i intervjuet i Åndalsnes Avis at det også økonomisk sett bare er bærekraft i å bygge ei ny kirke i Åndalsnes og legge de andre kirkene ned.

Grytten

En telefonrunde til lederne i meninghetsrådene rundt om i kommunen, ser derimot ikke ut til at vi vil få en slik lokal kirkerevolusjon som Stenerud ønsker seg. Mest støtte får han fra Iver Marius Kleiva som er leder i Grytten. Kleiva sier han er enig i det meste av det Stenerud sier og at vi ikke lenger har et samfunn der folk tar seg til kirke i hest og kjerre slik det var da kirkene ble bygd. Kleiva mener at det blir vi nødt til å ta konsekvensene av.

– Jeg sitter sikkert og kaster stein i glasshus og jeg skjønner at det ligger mange følelser i dette og at «alle» er tilknyttet sin kirke i bygda, men vi kan ikke fortsette slik vi har det nå med så mange kirker. Vi bør i alle fall kunne starte med å bruke kirkene rundt omkring bare om sommeren for å slippe den dyre oppvarmingen, sier Kleiva og legger til at han er for ei ny kirke på Åndalsnes og at han er sikker på at det vil bli positivt.

Øverdalen

Johan Brudeli på Verma er derimot av en helt annen oppfatning. Han innrømmer at den økonomiske situasjonen ikke på noen måte er god, men han mener det nesten er en menneskerett å få kunne bruke kirkene i bygdene slik «alle» generasjoner før har gjort.

– Å la alle kirkene forfalle, det hører ikke heime noe sted. Men jeg ser at vi har en stor utfordring med at det er så mange kirker som det er i Rauma, sier Brudeli.

– Men er det nok penger slik du ser det?

– Nei, det er ikke det. Sist sommer malte jeg og Einar Staurset kirka på Verma på dugnad. Vi fikk malinga fra fellesrådet, men vi gjorde jobben.

– Skal det være slik?

– Nei, det skal det ikke, men når det ikke er anna råd så gjorde vi det fordi vi vil at kirka skal se fin ut, sier Brudeli.

Hen

Liv Grete Oftedal i Hen er opptatt av viktige funksjoner i ei bygd og for Isfjorden er kirka viktig som samlingspunkt for mange. Oftedal sier hun ikke i det hele tatt tror på at isfjordinger vil begynne å reise til Åndalsnes for å gå i kirka og at hun tror at det heller vil gjøre at kirka vil bli mindre brukt av isfjordinger enn noen gang. Også hun viser til at meninghetsarbeidet mye er basert på dugnad, dugnad, dugnad, men at det får til det hun kaller «en god del» med de begrensa midlene de har.

– Vi har skapt en del aktiviteter for ungdommen i bygda og mange kommer, sier Oftedal og mener at det rike landet vårt må ha råd til å opprettholde den tradisjonen som ligger i å holde vedlike og skape aktivitet i lokale kirker.

– Kongen snakket også om dette i nyttårstalen sin, det å ha møtesteder og samlingspunkt. Fellesskapet blir borte når ting blir lagt ned. Jeg synes det er godt å samles i de gamle bygningene jeg, sier Liv Grete Oftedal.

Vågstranda

Ann-Kjersti Kjølset Hærnes er leder i Vågstranda sokneråd og nå også leder i fellesrådet. Hun ønsker ikke å kommentere saken annet enn å henvise til møtereferat fra møter i soknerådet på Vågstranda.

I et referat fra møte 28. juni 2017 står det at Vågstranda sokneråd ikke vil gå inn for bygging av ny kirke på Åndalsnes ut fra de opplysningene de har fått så langt. Det begrunnes med frykt for konsekvenser for de andre sokneråda i kommunen. Det vises også til at det på denne måten vil ta for lang tid å få på plass nye lokaler for kirkekontoret. I referat fra møte i soknerådet den 14. november, står det at tidligere vedtak fra juni står ved lag. Det blir også vist til at kommunen har nok kirker og at budsjettet i dag er for lite til vedlikehold og investeringer. Vågstranda sokneråd har også laget et høringssvar til spørsmålet om nye kontorloklaer og nye kirke på Åndalsnes. Her står det blant annet: «Vi ser behovet for ei moderne kyrkje og veit at det ikkje er lett å drive arbeid i gamle kyrkjer.. Det viser seg at det er vanskeleg å få folk til å gå i andre kyrkjer enn si eiga, og vi trur ikkje det vil endre seg stort sjølv med ei ny kyrkje på Åndalsnes.»

Videre i høringsuttalelsen kan vi lese: « Det ser ut til at en del utgifter til inventar mangler i budsjettet og at dette må dekkast av fellesrådet sitt budsjett... Dette vil dei andre sokna merke. I tillegg vil gamle Grytten kyrkje fortsatt vedlikehaldast over fellesrådet sitt budsjett... Konklusjonen blir at soknerådet på Vågstranda ikkje kan tilrå at fellesrådet skal stå for bygging av ny kyrkje på Åndalsnes.»

Eid og Holm

Nils Valde er nestleder i soknerådet i Eid og Holm. Han føler seg trygg på at han uttaler seg på vegne av folket på Nordsida når han sier at det er en umulig sak å gjennomføre å legge ned bygdekirkene.

– Det er så sterke følelser og tradisjoner knyttet til de lokale kirkene og slekter har sine egne gravplasser. Svært sterke bånd gjør at det ikke er mulig å legge ned kirkene, sier Valde og legger til at dette ikke har å gjøre med en motstand mot ei ny kirke på Åndalsnes, men å gjøre med at at det ikke er penger til å legge nye utgifter til et allerede alt for trangt budsjett som fellesrådet rår over.

– Det vil føre til en enda større forsarving av bygdekirkene enn vi ser i dag, sier Valde.

Per Bersås i Kors menighetsråd sier han ikke ønsker å kommentere et utspill som har kommet fram i et intervju om mange andre ting i Åndalsnes Avis og vi har ikke lykkes med å få en kommentar fra Sigrunn Vevang i Voll sokneråd til tross for mange forsøk på akkurat det.

Johan Brudeli var i fjor med å male kirka på Verma på dugnad. Likevel ser han ikke for seg ei sentralisering av kirka i Rauma. Foto: Stein Siem
Sentralisering: Knut Johan Stenerud mener tida er overmoden for ei sentralisering av kirka i Rauma. Han mener dagens ordning med 11 kirker ikke på noen måte er bærekraftig. 8Foto: Stein Siem Foto: Per-Kristian Bratteng