– Fylkesmannen har sendt rivningssaken på min sommerkiosk over til settefylkesmannen i Trøndelag. Hvis de står på sitt og opprettholder vedtak om rivning, blir det krig, påpeker Edmund Meyer.

Han fikk i mai i fjor tillatelse av Rauma kommune til å sette opp en sommerkiosk på Trollstigen Gjestegård, der det tidligere sto to vanlige hytter.

Han fikk byggetillatelsen mot at han vendte inngangspartiet av glass inn mot dalen – altså feil veg når det gjelder turisttrafikken og parkeringen – for å forhindre at trykk fra eventuelle ras skulle ødelegge glassfasaden.

Forundret

Meyer stilte seg ganske forundret over den eventuelle rasfaren det var snakk om, men gjorde som kommunen ba om.

– Bedre å sette kiosken opp feil veg, enn å ikke få bygge noe i det hele tatt, mente Meyer.

Men det han ikke var forberedt på, var at Fylkesmannen kom med innsigelser til byggetillatelsen.

De mente at det ikke kan gis tillatelse til å bygge i en ras-sone, selv om det kun er snakk om sommerdrift, og påklaget Rauma Kommunes dispensasjon fra gjeldende kommunedelplan for flytting av to hytter og oppføring av en ny kiosk på eiendommen.

Ikke til følge

Rauma kommune behandlet klagen i et møte 12. desember 2017 og gjorde vedtak om ikke å ta den til følge. Dermed går nå fylkesmannens klage videre til settefylkesmann for ny vurdering.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har oppnevnt Fylkesmannen i Trøndelag som settefylkesmann, siden Fylkesmannen i Møre og Romsdal er inhabil til å behandle denne konkrete klagen.

– At fylkesmannen skulle ta tak i dette, ante jeg ingenting om. Der det tidligere lå to hytter, skulle jeg nå ikke få lov til å sette opp en kiosk. På grunn av en rasfare som bare eksisterer i noens fantasi. Fare for trykk fra et ras som kan gå om vinteren – kanskje om 1000 år. Det har heller aldri gått noe ras her. Jeg har alltid drevet lovlig og bygger ut på et område som er tilrettelagt for reiseliv- etter reguleringsplanen. Dette har ingen logikk, mener Meyer.

Sunn fornuft

Han håper nå at Rauma kommune ikke lar dette skje.

– Jeg kommer aldri til å akseptere noen rivningspåbud, men håper selvsagt at fornuften seirer, og at kommunen står bak meg i ønsket om å doble omsetningen i reiselivet i Rauma, sier Meyer og presiserer:

– Vi betaler 6–7 millioner i skatter og avgifter til stat og kommune årlig, og har det siste året hatt 57 ansatte på lønningslista. Brutto omsetning i sommersesongen er på 28,8 millioner. Jeg håper fortsatt på et godt samarbeid i mange år fremover, sier han.

Edmund Meyer måtte bygge kiosken med inngangspartiet vendt mot dalen. Men han visste råd og hengte opp en plakat av inngangen mot vegen, med seg selv i bildet. På den måten er han også selv alltid tilstede. Foto: Evy Kavli