Salmar Genetics AS, stamfiskanlegget på Reistad, fikk påvist smitte av infeksiøs lakseanemi (ILA) i begynnelsen av desember. De tok sjøl kontakt med Mattilsynet etter at de gjennom rutinemessig testing fikk mistanke om smitte. 700 fisk ble destruert kort tid etter. Mattilsynet brukte så noen dager på å avgjøre hva som skulle skje med rogna.

Fryktet å miste all rogna

Bård Skjelstad, til Åndalsnes Avis 12. desember.

Daglig leder på anlegget, Gøran Roland, forteller at det heldigvis ikke ble så ille.

– All fisk og rogn fra det berørte partiet ble destruert, forteller han.

– Hvor stor del av produksjonen gikk tapt?

– Er under full overvåking

– Resterende fisk er underlagt et overvåkingsprogram og blir tett fulgt opp av både veterinær og Mattilsynet, forteller han og legger til:

– Men vi er ikke unik. Flere stamfiskprodusenter er smittet i år. Det er spesielt, og det jobbes med å finne ut hvorfor, sier Roland.

Han forteller at landanlegget på Vågstranda har produsert lakserogn av raumastammen siden 1986, og at de fram til våren 2017 var en integrert del av Rauma Stamfisk AS, et heleid Salmar-selskap.

– I mars 2017 ble landanlegget skilt ut til eget selskap, kalt Salmar Genetics AS. Det er et resultat av samarbeid mellom Salmar og Salmobreed og økt satsing på avlsarbeid.

– De er ikke avklart, men det er snakk om milliontap etter vinterens ILA-situasjon. Det vil ikke ha negativ effekt på videre drift, sier daglig leder. Foto: Tormod Lien