NRK P2-profil og programleder i Dagsnytt 18, Sigrid Sollund opplever mange forsøk på hersketeknikker fra debattanter i radioprogrammet som går hver uke dag mellom klokken 18 og 19 på NRK P2.

Egentlig til Bjørnsonfestivalen

I 2016 bestemte hun seg derfor for å skrive bok om disse, som ble kalt «Hersketeknikker. Nyttige og nådeløse.»

Bjørnsonfestivalen arrangerer 1. februar et foredrag med Sigrid Sollund som tar utgangspunkt i boken.

– Vi var såpass heldige at vi klarte å få Sollund til å komme til Rauma kulturhus kl. 16 samme dag for å holde foredraget her også, sier Stein Siem i Christel-fondet. Dette er et fond som er satt opp etter avdøde Christel Siem, og fondet står som arrangør.

– Da vi kontaktet Rauma kommune om dette slo rådmann Toril Hovdenak til med en gang og var kjempepositiv. Så e var med fra første stund på å arrangere dette.

Kom rett fra jobb

Siden foredraget er allerede kl. 16 blir dette et rett-etter-jobben-foredrag, sier Siem.

– Vi håper at alle som ønsker å komme er på plass i storsalen i Rauma kulturhus til kl. 16, slik at det ikke bor forstyrrelser med folk som kommer for sent. Så her blir det å komme rett etter jobb, før middag. Sollund har det travelt etter foredraget, for hun må komme seg til Molde så fort som mulig for å holde det der også.

Boken dreier seg også om generelle hersketeknikker, ikke bare de som er i den politiske debatten. Den forteller også om hersketeknikkene på arbeidsplassen, i parforholdet, mellom foreldre og barn, i forhandlinger og i venneflokken.  I boken viser hun til mønstrene for hersketeknikker.

– Boken kom ut før #metoo-kampanjen, sier Siem.

– Men hun kommer til å snakke om det også i foredraget sitt.