I Rauma er det åtte fastlegeheimler. Per i dag er kun fire av dem besatt av fast ansatte. For i løpet av det siste året har to erfarne fastleger sluttet, og kun den ene stillinga er besatt på nytt. Ytterligere tre erfarne leger har fått innvilget lange permisjoner; Randi Klinge og Tone Stenerud har nylig gått ut i ett års permisjon hver. Heidi Åndal har vært ute i permisjon ei stund allerede.

– Har vikarer på plass

Avdelingsleder ved legesenteret, Pia Christine Mølsted, forteller at de nå har vikarer på plass i alle stillingene.

– Om folk har fått brev om at de står på ledig fastlegeliste, så betyr ikke det at de faller ut av systemet, sier hun og forklarer at de det gjelder fortsatt står på lista, og vil møte vikarierende lege om de har behov for legetime.

Lyser ut for femte gang

– Vi søker aktivt etter ny lege. Det har vært vanskelig å rekruttere, og vi har på trappene en femte gangs utlysning. Her handler det om at det er et generelt rekrutteringsproblem for fastleger i Norge i dag, sier Mølsted videre og forsikrer at de tilstreber å ha en vikarierende lege på den lista til enhver tid.

– Kommer rett fra studier

Hun presenterer også to nye vikarer ved legesenteret; Pernille Constance Kvernaas (27) fra Kolbotn, og Hibby Chughtai (26) fra Lillestrøm. Begge er i ett års vikariat.

– Vi kommer begge rett fra studiene. Det er spennende å begynne i jobb, å endelig få gjøre det vi har lært. Og så er det masse nytt å lære, sier Chughtai som studerte i Slovakia.

Kvernaas forteller at hun studerte i Polen.

Avdelingsleder Mølsted sier at de som nyutdannede får tett oppfølging med veiledning og bakvakt.

– For praksisen vil også bety at de i starten har noe mindre kapasitet på pasientflyt, – at de bruker litt mer tid per pasient fordi de må sette seg inn i alt som er nytt.

– Endring kan også være positivt, å få inn nye kan gjøre oss mer bevisst på hvordan vi gjør jobben vår, sier hun videre.

Endrer åpningstidene

– Vi kommer også til å åpne én time seinere hver fredag, i alle fall i en prøveperiode. Den tida skal brukes til faglig oppdatering og informasjonsutveksling. Det har vært etterlyst internt i lengre tid, og vi ser behovet for det. For legesentre er det i stor grad normalen å ha kortere åpningstid på telefon og resepsjon, sier hun videre og legger til at de vil ha legevakt i bakhånd den ene timen det er snakk om.

– Det har vært ei utfordrende tid på legesenteret, med mange endringer, det er viktig at vi ansatte gis rom til å samle oss, avslutter hun.

Permisjon heller enn oppsigelser

I et brev til Fylkeslegen i Møre og Romsdal, som kommuneoverlege Jon Sverre Aursand skrev i desember, står det blant annet at de to fastlegene som er innvilget permisjon, hadde som alternativ å slutte i sine stillinger. Til Åndalsnes Avis sa han også i oktober at det er sammensatte årsaker til at flere leger har valgt å slutte ved Rauma legesenter. "Det er nok sammensatt, men det er nok betydelig slitasje på legene her. De har lange arbeidsdager og stor arbeidsmengde." sa han blant annet da.

I dag finner du disse legene ved Rauma legesenter: Jon Sverre Aursand (kommuneoverlege), Elin Eidskrem Moldsvor, Gry Ingrid Tøndel og Gloria Hellebø. Disse fire er faste. I tillegg har de vikarlegene Jan Drahos, Pernille Constance Kvernaas, Hibby Chughtai, Christina Kelle, og en turnuslege.