Til sommeren blir det mulig å sykle på stien rundt Herjevatnet. Og du kan til og med gå tørrskodd også sjøl om det regner. Planene klare for oppgrusing av stien rundt Herjevatnet og tidspunkt er satt til slutten av mai eller begynnelsen av juni, litt avhengig av vær og snøforhold.

Det er et prosjekt til over 1,8 millioner kroner vi her snakker om og finansieringen er, slik Jo-Andre Herje beskriver det, så godt som på plass.

Kommunen

– Vi har søkt kommunen om å forskottere et beløp på 920.000 kroner som vi har søkt om i spillemidler og som vi ikke fikk verken i 2016 eller i 2017, men som vi får i 2018. Det har kommunestyret sagt ja til. Den andre halvparten av kostnadene er vi så godt som i mål med. Mulig vi mangler rundt 200.000 kroner, men det har vi egenkapital til i idrettslaget, sier Herje og forteller at bedrifter, banker, lokalbefolkning og ikke minst flere hytteeiere i området har vært med på spleiselaget. Noen hytteeiere med beløp på opp til 30.000 kroner.

Det er altså helikopter som blir løsningen for transporten av grus til stien rundt vatnet. Herje sier det eneste alternativet ville ha vært om det var solid barfrost, men til det knytter det seg for mange usikkerheter.

– Så langt har vi fått bare ett anbud når det gjelder helikoptertransport. Vi skal hente inn to tilbud til. Kanskje kan vi spare et par hundre tusen allerede her, sier Herje og forteller at transporten med helikopter vil skje fra den fremste parkeringsplassen inn mot vatnet. Her skal nærmere 100 lastebillass med grus mellomlagres til det skal flys inn over området.

– Det viser seg at lagring her er ekstra gunstig fordi det er ligger like høgt over havet som det høgeste punktet på stien. Det blir ikke behov for ekstra løft i høgda, sier Herje.

– Skal den stien som er laget brukes, eller må det gjøres justeringer her?

– For det meste skal den brukes, men vi må finpusse i overflata før grusing og noen steder en stien for smal. Ei uke med gravemaskin må nok til før vi legger duk og gruser.

– Blir dette en sti der vi skal betale «bompenger» i en kasse?

– Nei, vi legger ikke opp til det, men vi oppfordrer til at flere spytter inn penger. Vi trenger penger og skulle vi få noe til overs, har vi planer for å etablere en fiskeplass ved vannet som også kan benyttes av rullestolbrukere, sier Jo-Andre Herje før han forteller om enda en ambisjon som han håper skal kunne bli realisert.

– Skulle det være enda mer penger til overs, så er vi på god veg til en gang å kunne realisere planer om å knytte oss på Skorgedalen med sti over Nesskardet. Tenk om vi kunne få sti, sykkelløype og skiløype mellom Nysetra og Skorgedalen, sier Herje. Han viser til at dette området i dag er svært bløtt og lite populært for gåere mellom Nysetra og Skorgedalsbu. Han håper dessuten også at det som nå skjer rundt Herjevatnet, skal bidra til å revitalisere tanker blant entusiastene i Skorgedalen om å knytte til seg en sti og løypeforbindelse mellom Skorgedalen og Nysetra. Gamle tanker som det nå bør settes fart på, mener Herje.

Dugnad

Store dimensjoner preger prosjektet med Herjevatnet. Grus skal fraktes til Åfarnes i to båtlaster, nærmere 100 lastebillass skal kjøres til fjells før helikopter og et betydelig antall dugnadsfolk tar seg av resten.

– Ja, vi vil komme til å trenge folk. Det skal rulles ut duk og vi skal ha ei gravemaskin for å fordele grus utover på traseen. Herje legger også til at finarbeidet må gjøres for hånd.