Fredag ettermiddag fikk kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget ta en kjapp titt på det nye helsehuset på Åndalsnes.

Kok og kjøl

Inne på Helsehuset fikk komiteen se et ferdig innredet rom og kjøkken på avdelingene. Komiteen lurte på hvorfor kok og kjøl var valgt.

– Det handler blant annet om at man skal ha fleksibilitet på avdelingen for når man skal servere måltidene, forklarte helsehussjef Britt Eli Gyldenskog, som videre forklarte at det skal være fire måltider om dagen og to ulike valgmuligheter på menyen på sikt.

– Jeg trodde det var på veg ut, sier hun.

– Men jeg hører også at det blir sagt her at det er lagt opp til at man kan gå over til kok og server. Jeg er glad for at de har tatt høyde for det, sier hun.

– Underernæring er et problem

Andersen forteller videre at mange kommuner har gått andre vegen – bort fra kok og kjøl, for at man skal ha større muligheter til å tilpasse etter individuelle behov

– Og ikke minst å ha matlagingslukta i huset hver dag.

Hun påpeker at det er utfordringer med underernæring i eldreomsorgen.

– Derfor er det viktig at maten blir vektlagt - både at du ikke får måltidene for tett eller for langt i mellom, og at du får god mat av høy kvalitet, sier hun.

– Jeg var veldig glad når jeg hørte at de skal servere fire måltider om dagen i stedet for tre, slik at folk får middag på den tiden det er vanlig å spise middag. Det har vært veldig mange steder det har vært vanlig med middag klokka 13 og veldig lang tid mellom måltidene, sier Andersen, som gjerne skulle hatt mer tid til å kikke på helsehuset.

– Jeg skulle gjerne fått tatt en titt på avdelingen for rehabilitering. Der er det mye å hente for å drive godt forebyggende og rehabiliterende arbeid, sier hun.