Fylkeslederen forteller at han verken vet omfanget av varslene som er kommet til AP-ledelsen den siste tida, eller detaljer i varslene.

– Hvilke konsekvenser vil denne Giske-saka ha for rekruttering til politikken? Vanskelig rekruttering til lokalpolitikken har jo vært et tema i lengre tid.

– Det er vanskelig å svare presist på det spørsmålet. Langsiktige konsekvenser er avhengig av hvordan Arbeiderpartiet håndterer saka.

– Men de har håndtert saka ei stund allerede?

– Ja, partiledelsen vil gjøre dette ordentlig. Det mener jeg er bra. Det ville vært dumt å kaste seg rundt for å vise handlekraft. Det er viktigere å bruke tid, gjøre en god prosess for å gi grunnlag for en konklusjon som blir riktig, og som står deg over tid. Når det gjelder lokal rekruttering betyr forhåpentligvis det lokale arbeidet mer enn hva som skjer i toppen av partiet.

– Er det en ugrei festkultur i Arbeiderpartiet?

– Det kan hende folk har ulik oppfatning av dette, men jeg har vært med i AP lenge. Jeg startet som AUF-er som 15/16-åring. Jeg hadde noen års opphold fra partiet da jeg jobbet med journalistikk, og meldte meg inn igjen ei stund etter at jeg sluttet som redaktør i Åndalsnes Avis. I begge de periodene jeg har vært med har jeg personlig ikke opplevd noen ukultur.

– Betyr det at du ikke har sett eller opplevd upassende oppførsel av Giske eller andre i partiet?

– I min tid som fylkesleder, som nå er fem år, kan jeg ikke komme på et eneste eksempel. Jeg har truffet Giske mange ganger, og har heller aldri opplevd noe slikt av han. Det betyr ikke at det ikke finnes andre som har opplevd det. Jeg har respekt for det, og som fylkesleder vil jeg oppfordre folk til å komme til meg hvis de har opplevd noe de vil varsle om, svarer Kjølmoen.

Han sier videre at han ikke kjenner til at noen av varslene som er kommet, kommer fra AP-medlemmer i fylket.

– Hvilke konsekvenser får denne saka for omdømmet til Arbeiderpartiet?

– Jeg tror det er håndteringen av saka som blir viktig her også. Vanskelige saker kan oppstå i alle parti, og det er håndteringen som styrer hvilke konsekvenser dette vil få for omdømmet til partiet. Vi ønsker en prosess som ivaretar både varslenes rettigheter, og rettssikkerheten til de det varsles om.

– Hva tenker du om medias håndtering av Giske-saka?

– Det har vært et voldsomt trykk i media for både Giske og varslerne. Jeg er bekymret for de personlige omkostningene for den enkelte. Når det er sagt er det vanskelig for enkeltmedium å ta ansvar for den samla dekningen. Fordi det er lite fakta som har kommet fram, og slik må det være for å ta vare på varslernes ønsker, har medietrykket vært drevet mye av kommentar- og meningsjournalistikk. Der har noen gått langt, og flere har vært uheldige, svarer Kjølmoen.

– Kommentator Kjetil Rolness i Dagbladet utfordrer til innføring av nulltoleranse for fyll på partiarrangementer. Hva tenker du om det?

– Jeg tror nok vi i Møre og Romsdal har tradisjon for en forsiktig festkultur. Det vil si at det er greit å kjøpe seg ei øl eller et glass vin til middagen, men jeg har aldri opplevd at noen har vært direkte fulle. Det er også slik at AUF skal kunne være i et rusfritt miljø. Jeg har opplevd partiet både som AUF-er og som voksen, og både i Trøndelag og i Møre og Romsdal, – jeg har aldri opplevd ugrei festkultur. Og jeg sender gjerne døtrene mine på AUF-arrangement.

– Om noen kommer til deg for å varsle. Er du trygg på hvordan du skal håndtere det?

– Jeg oppfordrer folk til å komme, og så skal jeg legge opp til en god prosess. Vi har ressurser i partiet til å bidra med dette. Men selvfølgelig kan slike saker være både vanskelige og kompliserte.

– Hvordan vurderer du AP sine retningslinjer mot seksuell trakassering?

– Jeg synes det er bra at vi har retningslinjene, for seksuell trakassering skal ikke skje verken i partiet, eller andre steder. Så kan man spørre seg om de burde vært mer utfyllende. Det arbeidet settes i gang nå, og det tror jeg er bra. Og så får vi jobbe mer med holdninger, sjøl om jeg føler det alltid har ligget implisitt i kulturen i partiet.

– Hvordan vil du at denne saka skal ende?

– Det er det vanskelig å svare på. Jeg kjenner ikke detaljene. Konsekvensene må basere seg på hva den/de har gjort, ikke noe mer eller mindre. Jeg har tillit til at de som jobber med disse spørsmålene gjør en god jobb.