– Jeg skal sørge for at dere skal få oppleve gondolen før denne perioden er slutt, sa ordføreren inne i aulaen på Tindesenteret. Responsen fra medlemmene i kommunalkomiteen var «oi, oi, oi.»

– Hvilken periode? spurte ett av medlemmene.

– Deres periode. Min periode er jeg ikke helt sikker på at jeg klarer, men vi får se om det blir flere perioder, repliserte ordføreren. Inneværende stortingsperiode er over høsten 2021.

– Jeg skal i alle fall sørge for at denne kommunalkomiteen skal få ta gondolen. Er det en avtale? spurte ordføreren muntert.

På Åndalsnes-besøk

Stortingspolitikere fra kommunal- og forvaltningskomiteen var fredag på Åndalsnes for å bli orientert om Mannen, Tindesenteret, sentrumsutbyggingen og Helsehuset.

Orienteringene startet på Tindesenteret. Fylkesmann Lodve Solholm informerte om beredskapen i forbindelse med Mannen, Åkneset og Heggura i Tafjord. Og han skrøt av det Rauma har gjort de siste fire åra med utfordringene med Veslemannen.

Etter en omvisning på Tindesenteret, var det ordførerens tur til å snakke om sentrumsutvikling. Han fortalte om prosessen, med samfunnsplana som lå i bunnen.

– For å få til utviklingen, har det vært viktig å stå i det. Det er utrolig mange forskjellige meninger ute blant folk når man skal gjøre endringer i samfunnet. Men det er hyggelig å nevne at det var et enstemmig kommunestyre som vedtok samfunnsplana, sa han.

Imponert komitéleder

Komitéleder Karin Andersen (SV) er imponert over Rauma:

– Jeg har vært på Åndalsnes ganske mange ganger, og jeg er enig i at det så veldig slitt ut her før. Så det som skjer her er veldig positivt, sier Andersen.

Hun mener kommunene må få mer midler: – Det er vår oppgave i kommunalkomiteen å sørge for at kommunen har økonomi til både de viktige basistjenestene, men også ha litt ekstra for å gjøre dette til et attraktivt samfunn for både innbyggere og næringsliv.

– Det er altfor trangt. Det å bygge de gode fellesskapene burde Norge brukt mer penger på. Så kunne dem som både har så de greier seg og er friske og raske, bidra litt mer.

– Når kommunen går foran og har råd til å løfte først, så er det lettere å få med seg de andre også. Det sitter vel kanskje litt langt inne hos noen å bli med på et løft for resten av bygningsmassen, sier Andersen i det vi spaserer gjennom sentrum.

Fornøyd

Ordfører Lars Olav Hustad var fornøyd etter besøket:

- Det har to betydninger at de kommer: for det første gir det en anerkjennelse og en motivasjon for det arbeidet en har drevet med og vil drive med. Det andre er at det er viktig å få dem som bestemmer i Norge til å kjenne landet og vise fram hvor viktig sentrumsutvikling, helsehus og Tindesenteret er – det å bo og leve i distrikts-Norge, sier han.

Han sier at Rauma definitivt er en distriktskommune:

- Men samtidig har vi prøvd å skape et bypreg. Det tror jeg er framtida for distriktene; du må ha begge deler, litt urbant innslag, sier han.

Han er stolt over at kommunalkomiteen kommer:

- Det hadde de ikke gjort hvis det ikke hadde vært noe å vise fram. Det viktigste er å få fortalt dem og vist fram satsinga, så det kan være inspirasjon til andre og vi kan lære av hverandre, sier han.

- Hvis du skal plukke ut en ting du håper kommunalkomiteen tar med seg fra Rauma, hva skulle det være?

- Det må være at de har fått inspirasjon til å stimulere til utviklingstiltak andre plasser, og selvsagt at de er oppmerksomme på Rauma i en annen sammenheng hvis det skulle være behov.

Kommunalkomiteen samlet foran Tindesenteret. Foto: Per-Kristian Bratteng