Under besøket på Åndalsnes fredag informerte Fylkesmannen Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget om beredskapen rundt Veslemannen. Dette var noe komiteen selv hadde utrykt et ønske om å få lære mer om.

Veslemannen har de siste årene skapt store utfordinger både for de som bor under fjellet og for togtrafikken som skal passere under.

Fylkesmann Lodve Solholm benyttet anledningen til å skryte av Rauma kommune og deres håndtering av Veslemannen.

-Rauma utmerker seg på den måten at de har fått så mye trening. Vi ser jo hvordan kommunen opptrådte første gang det var evakuering under Veslemannen, fram til nå siste gangen. Det er stor forskjell, vi har lært mye. Jeg synes Rauma kommune viser nå at de gjør en veldig god jobb.

Brukes som mal

 Kan erfaringene herfra brukes som mal andre steder?

- Ja, absolutt. Det som blir den store utfordringa i Møre og Romsdal er den dagen vi får faregrad rød på Åkeneset og vi skal evakuere kanskje 10.000-15.000 personer. Også blir det hengende - hvor lenge skal vi vente før de får flytte tilbake? Det er litt enklere med elleve, som det er snakk om under Veslemannen. Men vi har fått treninga, sier han.

Han trekker også fram blant annet Surnadal, Sunndal og Ålesund som er gode på beredskap.

- Når vi har hatt store hendelser, som for eksempel Dagmar, så var det ikke i kommunene det sviktet? Der fungerte alt. Der det sviktet var lenger opp. Kommunene i Møre og Romsdal gjør en kjempejobb. De har også blitt flinkere til å ha gode planer, og der prøver vi å veilede, sier Solholm.

Orienterte

I tillegg til Fylkesmannen, informerte ordfører Lars Olav Hustad og spesialrådgiver Ole Kjell Talberg om utfordringer og status rundt Veslemannen og Mannen.

- Vår oppgave er å ta vare på innbyggerne våre. Vi mener at suksessfaktorene våre for å få til dette, opp mot de som har blitt evakuert fem ganger på fire år, blant annet er lav terskel for kontakt, sms-oppdateringer fortløpende, vise omsorg, møtes, gi faglig informasjon og tilbud om hjelp, sier Ole Kjell Talberg.

Ordføreren pekte også på hvor viktig det er å skille på rollene i en slik situasjon.

- Jeg er ikke geolog. Jeg har ikke tall på hvor ofte jeg har fått spørsmål fra en journalist om når fjellet går. Det kan jeg ikke svare på. Det er viktig å ha tydelige roller, sier han.

Videre til Helsehuset

Mannen i høst. Foto: Per-Kristian Bratteng
Horgheim under faregrad rød i høst. Foto: Per-Kristian Bratteng