H vor kommer du fra og hvordan havnet du her?

– Jeg er født og oppvokst i Moss og bodd mange år i Oslo. Jeg startet min yrkeskarriere i Tollpost Globe i 1981 og var mye her i Rauma i den forbindelsen. Jeg hadde mange forskjellige stillinger innenfor Tollpost systemet frem til 1999, da jeg gikk ut av selskapet og ble selvstendig næringsdrivende. Det var i Tollpostperioden jeg traff Katrine, min kone, som også jobbet i selskapet. Katrine kom til Oslo i 1991, vi fikk to barn og ble boende i Oslo frem til 2008. Da flyttet vi til Måndalen, der hun er oppvokst.

Vil gjøre popupkafeen permanent

– Hvorfor sluttet du i Tollpost?

– Jeg hadde lyst til å se på nye muligheter etter 18 år i samme bedrift. Det har jeg ikke angret på. Jeg og en kollega begynte med eiendomsutvikling og noen gründerprosjekter. Vi kjøpte Oslo Apartments i 2010, et firma som driver med korttidsutleie av leiligheter. Vi kjøpte fem bygårder, leide inn 80 leiligheter i tillegg, og hadde til sammen 250 utleieleiligheter vi driftet. Alt dette solgte vi i sommer.

– Hvorfor det?

– Det var mye å holde styr på. Eiendommene var høyt belånt og det har vært en tøff prosess, med mange krevende oppgaver med mye logistikk som måtte fungere. Vi solgte de siste to eiendommene i januar i år. Vi har hatt markedet med oss og fikk også solgt driftsselskapet i sommer. Da følte jeg vi hadde fått til det jeg ønsket. Det var også mange år med pendling som jeg begynte å bli lei av. Nå vil jeg bruke deler av min energi her. Jeg har en bedrift igjen i Oslo; Java Personal AS, som driver med utleie av arbeidskraft. Den går sin gang, med en daglig leder som driver butikken.

– Ja, hva tenker du om gårdeierforeningen?

– Målsettingen er å få fart på sentrum og fylle opp tomme lokaler med tilbud befolkningen vil ha. Dette må gjøres i samarbeid med Rauma kommune, RRH og Nordveggen. Tall viser at det brukes gjennomsnittlig 82.000 kroner per innbygger per år i lokal handel. I Rauma er disse tallene bare 68.000 kroner. Det viser at det er stor handelslekkasje og at turistene heller ikke gir noen trøkk på tallene. Hvis vi hadde klart å komme oss opp på landsgjennomsnittet, hadde det tilsvart en økt omsetning lokalt på cirka 150 millioner kroner på årsbasis. Det er mye penger.

– Hvordan skal man få til det ?

– Det var det da. Jeg kan ikke si å ha fasiten. Det som er helt sikkert er at dette er ikke noe one-man-show. Selve grunnlaget er engasjerte gårdeiere og butikkdrivere som samarbeider. Et samarbeid over eiendomsgrenser, og leie ut til folk som ønsker å få til noe. Vi ønsker å se på sentrum som et kjøpesenter. Det skal vi få til ved å kartlegge hva folk ønsker å handle og hva som er årsaker til handelslekkasje. Finne ut handlemønsteret og så kan vi kontakte aktuelle leietakere og fortelle dem at slik har vi det og slik kan vi tilpasse lokaler til dere. Jeg håper at vi kommer såpass i gang at vi kan ansette en person til å håndtere alt. Det er mange store og tunge beslutninger som skal tas og som krever kontinuitet for å oppnå resultater.

– Hvordan føler du at ÅGF er blitt mottatt?

– Jeg føler at det er godt mottatt av både gårdeiere, leietagere, innbyggere og blant politikerne. Nå gjenstår å se om folk bare lener seg tilbake og tenker: «nå får vi se hva han kan få til». Det er ikke meningen. Her er det snakk om samarbeid.

– Det kreves vel en del egenkapital for å få til alt dette?

– Ja, man må investere for å få til ting. Man må sondere tilskuddsordninger også. Det gjenstår å se hva som er mulig å få til.

– Hva tenker du om striden by/bygd?

– Jeg kjenner litt på den når det gjelder skole og eldreomsorg, men jeg vil ikke legge meg borti den. Jeg synes imidlertid vi bør være rause med hverandre og unne «naboen» det lille ekstra. Jeg har ikke fasiten, men et samarbeid må til for å få til noe.

– Hva med striden Øran/sentrum?

– Jeg tenker at de er konkurrenter, men samtidig samarbeidspartnere. Det kan være leietakere som ikke passer i sentrum, som kan få til noe på Øran, og vice versa. Det er blitt veldig fint i sentrum. Sammen kan vi redusere handelslekkasjen.

Mye å glede seg til i Rauma i 2018

– Hva betyr Rauma for deg?

– Det er der jeg bor nå. Og det er der jeg skal bo i lang tid fremover. Det er hjemkommunen og jeg liker meg. Ellers hadde jeg ikke engasjert meg som jeg gjør.

– Er det noe du savner her?

– Det går ikke an å få kjøpt seg en kaffe latte her, he he. Jeg savner et mer levende sentrum. Jeg tenker at ombygging av sentrum, bygging av Tindesenteret, endring av parkeringssystemet og etablering av et kjøpesenter på Øran, har påvirket handelsmønsteret i sentrum. Samtidig er handelsmønsteret i endring og ikke minst har tunnelene satt sitt preg på tilgjengeligheten til Åndalsnes sentrum. Den trenden må vi få snudd. Vi må få et levende og sterkt sentrum. Det trenger vi. Alt er ikke svart/hvitt og alt er slett ikke negativt. Det er mye folk i sentrum. Det er nesten som E6 utenfor kontorene her til tider.

– Hvis du fikk bestemme, hva ville du ha gjennomført?

– Fylle tomme lokaler i sentrum med butikker som lokalbefolkningen vil ha. Bruker de dem, vil også turistene bruke butikkene.

– Hvilket forhold har du til festivalene?

– Veldig lite per i dag. Jeg har leid ut lokaler til RaumaRock, men ellers veldig lite. Jeg har vært der ved et par anledninger, men ikke hele tida. Men etter i sommer har jeg fått anledning til å engasjere meg, så jeg vil bli bedre når det gjelder dette,

– Hva er du opptatt av i fritiden?

– Jeg er veldig glad i fotball og ser mye på det. Jeg sparker ikke selv lenger. Når jeg reiser så mye som jeg har gjort, er det deilig å komme hjem. Da blir det samvær med familie. Svigerforeldrene bor i nabohuset, så det er kort veg. Det er dessuten alltid noe å gjøre på gården.

– Hvor går feriene?

– Jeg er sånn sett veldig glad i Norge på sommeren, og vi tilbringer mye av sommeren her. På vinteren derimot tar jeg gjerne ferieturer med familie og venner til varmere strøk.

– Hva kunne du tenkt deg det ble snakket mer om ?

– Mitt problem er at jeg ikke vet hva som har blitt snakket om her. Men det hadde væt greit om vi fant en god løsning på skolestrukturen, uten å sette meg på noen side av konflikten.

– Hva gjør deg sint?

– Urettferdighet.

– Er du politisk interessert?

– Ja, det vil jeg si. Jeg er interessert, men det har ikke vært aktuelt å være medlem av noe parti før.

– Hva opptar deg mest lokalt?

– Per i dag er det å jobbe for et sterkt sentrum.

Utnevnte Rauma-ambassadører

Jens Henrik Deunk har kjøpt Vollan 3 – og invitert gårdeierne til et samarbeid. Foto: Evy Kavli