Scena foran meg er lettere surrealistisk. I et fredet naturreservat i Hackney i London, står en trio ikledd mystiske kapper. De er plassert oppå en konstruksjon som kan minne litt om Stonehenge, mens de blir fotografert. Det er iskaldt, og bare noen timer etter begynner det å snø. Velkommen til innfjordingen Isabella Steinsdotter (28) sin verden. Også kjent under artistnavnet Steinsdotter.

Oxford

Trioen består, i tillegg til Isabella, av kjæresten hennes Fayann Smith, og vennen Robert Burnham.

Bandet kalles The Naked Grace Missionaries.

Hun vokste opp i Innfjorden i Rauma fram til hun fylte 16. Da dro hun til Ålesund for å gå på musikk-, dans- og dramalinja.

Derfra gikk turen til privatskole i Oslo med drama og dans. Etter et års pause med hotelljobbing i Trondheim la hun seg opp penger for å følge drømmen om å flytte til London.

– Jeg dro til Oxford først, for jeg kjente mange nordmenn der, sier hun når vi prater med henne i huset til kjæresten, før fotoshooten.

– Jeg måtte returnere til Oslo får ta opp noen fag på privatskole, før jeg kom inn på musikklinja på Oxford Brooks. Men en uke før jeg skulle begynne, så viste det seg at Treider privatskole hadde gitt henne dårlig veiledning.

– Jeg hadde dermed ikke de riktige papirene for å få støtte fra Lånekassen.

Det endte da opp med at hun jobbet på en pub i Oxford, mens hun tok kveldskurs i sang og drama.

Dyslektisk kun i norsk

London har alltid vært drømmen.

– Jeg vet ikke hvorfor. På skolen var karakterene mine i norsk så dårlig at de trodde jeg hadde dysleksi. Men da vi begynte med engelsk, var jeg kjempeflink og fikk femmere og seksere. Det var helt merkelig. Og det fyrte bare opp under drømmen om å bo i London.

Det ble derfor mange turer til London fra Oxford, for å gjøre seg kjent med de ulike scenene man kunne opptre på.

Startet Raumarevyen

Hun er heime i Innfjorden minst en gang i året.

– Sist var i februar, og det blir vel tur i februar neste år også. Jeg har besteforeldre og mamma der, samt søsken både i Innfjorden, Isfjorden og på Otteid.

Hun beskriver oppveksten som beskyttet.

– Det er veldig fint der og alt sånn. Men jeg hadde alltid drømmen om å dra ut. Helt fra jeg var ni år, og sto på scena på Raumarevyen for første gang. Mamma og Anita Nyhagen var de som grunnla revyen. Jeg var med på øvingene, og det syntes jeg var utrolig artig. Her hørte jeg heime, kjente jeg.

Men hun sier at hun sakner å se havet.

– Man tenkte kanskje ikke over det da, men når jeg er på besøk i Innfjorden tenker jeg alltid hvor deilig det er å se utover fjorden og havet. Det er vakkert.

Trollkvinnen fra Tresfjord

Hvorfor hun har hatt denne dragningen mot England, vet hun ikke. Men hun er ikke den første i familien som havner der.

– Min familie er etterkommere av kvinna som er kjent som «Trollkvinna fra Tresfjord.» Eller «The Viking Witch» som de sier her i England.

Restene av henne og eiendelene hennes ble funnet i en grav på Villa gard i Tresfjord. Ved siden av henne lå en stav som så ut som en bøyd krok. Denne fascinerte arkeologene i flere år, til de fant forklaringen.

Staven er en trollstav, og kvinna var en av mange høgt respekterte, men også frykta, vikingkvinner med påstått magiske krefter.

– Kanskje jeg ble dratt til London siden etterlevningene av henne er på British Museum, sier Isabella og ler.

Men hun har gjort en forestilling med musikk og dans basert på sin formor.

Aktmodell

For å finansiere kunstprosjektene sine jobber hun både som fotomodell og aktmodell.

– Som aktmodell går du inn i et rom foran folk som skal lære seg å male, oftest naken, og så ligger du i en posisjon i mange timer, mens de tegner og maler deg.

Hun har ikke noe problem med å vise seg naken.

– Det er som meditasjon. Kunstnerne sitter i en ring, og jeg kan da bare finne en bra stilling, og så sovner jeg ofte. Det er herlig.

Francis Bacon

Han som introduserte henne for denne jobben, er den etablert kunstneren Michael Clark, som også var venn og hang med Francis Bacon.

– Francis Bacons livsmotto var «be extraordinary,» så det har jeg tatovert på kroppen.

Clark holder nå på med en kunstinstallasjon hvor Isabellas liv blir mikset inn med Francis Bacons liv.

– Han har et stort navn og han har sjøl flere bilder hengende på British Museum.

– Som en sekt

Som nevnt begynte drømmen om en kunstnerkarriere med sang for Isabella. Hun har derfor flere musikkprosjekt på gang.

– Trioen vår heter «The Naked Grace Missionaries», og vi har holdt på i tre år. Vi er akkurat ferdig med vår første EP, som skal komme ut i januar. Og vi har spilt mye rundt i England. Og nå har Rob fått lappen, så da kan vi turnere mye mer.

Musikken er folk, men med et konsept hvor de framstår som en slags familiesekt ala Charles Manson-familien.

Steinsdotter

Hovedprosjektet som solomusiker under navnet Steinsdotter. Hun ga ut sin første video i februar. Også i dette prosjektet kommer en EP i januar.

– Vi skal filme tre musikkvideoer i januar, februar og mars.

Musikken er i landskapet til Lana del Rey, langt mer elektronisk enn folktrioen. Hun skriver heime i leiligheten som er kombinert musikk- og fotostudio og boplass.

På spørsmål hvem hennes største musikalske helt er, er svaret kjapt og konsist:

– Leonard Cohen! Jeg var knust da han forlot oss.

Har gitt ut bok

Hun skriver også dikt, og av og til kombinerer hun dette med musikken. To dager før vi treffer henne i London hadde hun hatt slippfest for et prosjekt som kombinerer poesi og hennes evner foran kamera.

– Kjæresten min, Fay, og jeg har laget en poesibok. Vi var en gjeng kunstnere som samlet oss til en samling hvor vi ble enige om at vi alle måtte fullføre kunstprosjektene vi holdt på med innen en gitt frist. Dersom noen av oss ikke klarte å holde fristen, så måtte alle brenne det de hadde gjort. Uansett om det var ferdig eller ikke.

Så med det presset satte de i gang. De skrev dikt og samlet bilder, og Fay laget designet. Boka ble publisert tidlig i desember og kalles «Journal of Fires.»

I butikker over hele Europa

Modellkarrieren finansierer mye av det hun gjør. Og det er mest derfor hun gjør den jobben.

– Det er hyggelig å være modell, og man får jo reist en del, men det var ikke noe jeg har higet etter eller drømt om. Jeg er hundre prosent frilanser, så da må man hele tida være på hogget, og tenke et par måneder fram i tid.

Akkurat nå for tida henger hun på plakater og i butikkvindu over store deler av Europa som ansiktet til sminkemerket Kryolan.

– Det tok litt mer av enn forventet. Plutselig begynte jeg å få meldinger og bilder av butikkvinduer fra folk jeg kjenner ute i Europa. Men det er jo bare bra, for jeg har fått et navn og kan da forhåpentligvis slippe å tenke med gru på hva jeg skal leve av neste måned. Det har vært enkelte perioder med det.

#metoo

Hun er også nøye på hvilke modelloppdrag hun tar.

– Dersom jeg kommer til en fotoshoot, og jeg merker at det er useriøst, eller de ber meg gjøre ting som jeg ikke vil, så går jeg bare. Slik har jeg alltid vært. Man skal ikke finne seg i hva som helst, bare fordi man trenger inntekt.

Hun er ellers veldig strukturert i hverdagen.

– Jeg står opp om morgenen og setter av de tre første timene av dagen til å gjøre praktiske ting som regnskap, søke på jobber, svare på eposter, gjøre Yoga osv.

DJ og Abba i Tyrkia

I tillegg jobber hun også som DJ og tar en del oppdrag på det. Og så har hun sunget i et Abba-show!

– Jeg flyttet til Tyrkia i fire måneder og turnerte rundt med en kvartett og vi gjorde et Abba-show. Da hadde jeg platinablondt hår, og superglitterkostyme, med høge hæler og hele pakka. Vi opptrådte på femstjerners hotell i de mest turistprega hotellene.

Hun syntes det var gøy, men da de opptrådte foran mange svensker merket de at mottakelsen ikke var særlig bra.

Hun måtte komme seg ut av kontrakten og forsøke å komme seg tilbake til England da Isabella fant ut at manageren deres hadde skaffet henne jobben fordi han ville gifte seg med henne.

– Da var jeg glad for at jeg er såpass sta og sterk, for det var et hardt press å være under.

Ble frastjålet alt

Hun kom seg tilbake til England, og etter fem år i landet har hun ingen planer om å forlate det.

– Karrieren tar jo mer og mer av på de fleste områder. Men samtidig har England forandret seg veldig etter Brexit. Det er mye negativitet blant folk. Og det er mye mindre penger til kunst nå enn for bare kort tid siden.

Samtidig innrømmer at hun at hun også har den norske naiviteten ved seg.

– Når du er oppvokst i Innfjorden, så låser du ikke døra når du går heimefra. Det behøvde man ikke. Men det har jeg lært på den harde måten at det må man i England.

Da hun skulle flytte fra Oxford til London satte hun fra seg alle tingene utenfor på gata, pakket i esker og poser. Hun stakk så en kjapp tur inn i huset og hentet koffert og hund. På den korte tida var absolutt alt hun hadde satt fra seg var borte.

– Det ble noen bitre tårer, men sånn lærer man av. Man er ikke i Norge eller Innfjorden lenger, ha ha!