Politikerne vedtok torsdag at rådmannen skal starte en utredning av nybygg eller oppgradering av svømmeanlegget på Åndalsnes.

Renate Soleim (H) fremmet tidligere i år en interpellasjon om saken, og ga ros til administrasjonen for å få saken på agendaen så raskt.

– Tilstanden til svømmebassenget er veldig dårlig. Ved å ikke ta tak i dette og gjøre noe med bassenget vil kommunen komme stadig nærmere et punkt der vi står uten basseng og dermed være uten mulighet til å gi svømmeopplæring, mener hun.

Senterpartiets Ole Kjell Talberg mener også at det er viktig å få svømmehallen på den politiske agendaen:

– Vi er på overtid. Det er vanskelig å få tak i reservedeler når noe ryker, og det så vi sist sommer, da det ble stopp. Det ble gjort ei utredning allerede i 2012, fordi man så at det begynte å haste, sier han.

Fra 1964

Samfunnshuset er fra 1964, og har kommunens eneste svømmebasseng. Selve svømmebassenget ble rehabilitert i 2003.

Rådmannen peker i saksframlegget på at det «de siste årene har vært en kamp å holde bygget i drift».

– Et svømmeanlegg som dette forårsaker mye fuktighet i bygget og et svært korrosivt miljø både på grunn av fordamping og kjemikalier som er i bruk. Spesielt ventilasjonsanleggene er hardt utsatt, men selve bygningskroppen viser også stadig tydeligere tegn på skader, konkluderer hun.

Samarbeid med Grand

Det heter i vedtaket at det skal startes et innledende samarbeid med Grand Hotel, og at to alternativer for nybygg skal skisseres og kostnadsberegnes iførste del av 2018.

Ole Kjell Talberg fremmet forslag om at Grand Hotel Bellevue skulle byttes ut med Romsdal Reiseliv og Handel.

– Jeg er litt uenig i at det er pekt på en aktør på det nåværende tidspunkt. Grand Hotel Bellevue er en aktør som kan få ei god rolle der, men jeg synes Romsdal Reiseliv og Handel bør ta den rollen nå i første omgang.

Forslaget fikk 12 stemmer og falt.

– Jeg mener definitivt at det er riktig at det er hovedhotellet som er her som skal ha den muligheten. Det blir et gode for alle turister, uansett om de bor på Grand Hotel eller om de bor andre steder, sier Soleim.

Skolebasseng eller folkebad?

Med 26 stemmer fikk Soleim gjennomslag for at «videre bruk av Åndalsnes Samfunnshus og Realskolebygget må også utredes».

Norconsult har konkludert med at renovering og oppgradering av dagens bygg og svømmebasseng vil koste rundt 31 millioner kroner. Rådmannen mener at det, med tanke på å løse Rauma kommune sitt behov for svømmeanlegg på lang sikt, ikke er formålstjenlig å renovere dagens bygg og svømmebasseng, blant annet på grunn av planløsningen.

Et annet alternativ er å rive det gamle bygget, og bygge nytt anlegg med svømmebasseng i samme størrelse på samme tomt eller et annet sted.

Et tredje alternativ er et større badeanlegg.

– Det er mange av brukerne av dagens svømmebasseng som ytrer et ønske om større svømmebasseng, eller til og med et «badeland», heter det i rådmannens saksframlegg.

– Ubeleilig tidspunkt

– En slik kostnad kommer ikke særlig beleilig. Men dette handler om prioriteringer, og jeg er villig til å prioritere bort mye annet for å få et velfungerende svømmebasseng i løpet av ikke altfor mange år, sier Soleim.

Og et nytt svømmebasseng kommer ikke på plass over natten:

– I rapporten fra 2012 står det at det tar fire-fem år fra utredning til realisering, så det begynner å haste med å komme på banen, mener Talberg.

Ifølge rådmannen har kultursjef Øystein Valde snakket med ledelsen ved Grand Hotel Bellevue, og de har sagt seg svært interessert i å se på et mulig samarbeid. Foto: Stine Vandevjen Olsen