– Vi kan ikke kreve at de skal stille med ski, sier en smilende faglærer Harald Grøtta og er skjønt enig i at tilkomsten til elevenes prosjekt på Skorgedalsbu til tider har vært ganske strabasiøs. Men sju arbeidsdager har elevene nå lagt bak seg og det blir to dager til før jul.

– I januar skal vi trolig bli ferdig, sier Grøtta og forteller at å installere strøm i turistforeningshytta i Skorgedalen på denne måten har blitt til et elevprosjekt og et svært nyttig læringsprosjekt. I samarbeid med Roy Dahle i A. Skare AS, har elevene nå vært med på prosjekteringen helt fra starten og med spesiell fokus på hvert sitt rom.

– Vi er i grunnen ute etter sånne prosjekt som dette for å optimalisere undervisningen. Men dette er kanskje i største laget. Det er en krevende jobb på mange måter. Her er det stikkontakter ved alle senger og det skal legges inn mye automatikk slik at lyset slår seg av om det skulle bli glemt av gjester, sier Harald Grøtta og innrømmer gjerne at det også har vært krevende å være lærer og å sørge for at alt de trenger er på plass til enhver tid. Kulda har også stilt ekstra utfordringer for elevene.

– Men så er dette også virkeligheten, sier Grøtta og forteller at samtlige 12 elever i klassen er med på prosjektet, men at det byttes på slik at bare åtte elever er på fjellet om gangen.

Skryt

Harald Grøtta skryter av elevene og sier de viser både motivasjon og stå på-vilje. Det har de også gjort med både sikringsskap og tunge kabler i ryggsekken.

– Det har vært både interessant og lærerikt å være med på, men slitsomt med all snøen opp hit, sier Bjørn Betten fra Vistdal. Han er glad for at skolen legger til rette for et så realistisk prosjekt. Øyvind Solevågseide fra Måndalen og også veldig tilfreds med den spesielle læringssituasjonen og sier alle elevene har vært positive hele vegen og at det også har gitt godt samhold i klassen.

– At dette prosjektet også betyr at vi er med på en dugnad for hytta er bare bra. Det er i alle fall en lærerik dugnad, sier Øyvind.

Overnatting

I neste uke skal også elevene til fjells for å fortsette arbeidet. Da blir det til og med med innlagt overnatting og en liten avslutning før jul.

– Vi kan vinne mye tid med å ta ei overnatting her, men det kan vi heller ikke pålegge elevene. I utgangspunktet er det skoledager vi bruker til dette og noen av elevene skal tilbake til Åndalsnes for å rekke skolebussen, sier Harald Grøtta. Han er overbevist om at elevene vil være stolte over at de har vært med på dette arbeidet på en så spesiell plass som ei turistforeningshytte i fjellet.

Stor verdi

Roy Dahle er både daglig leder i installasjonsfirmaet A. Skare AS og aktiv medlem i hyttestyret ved Skorgedalsbu. Han sier han er glad for samarbeidet med RVS og han estimerer elevenes arbeidsinnsats til en verdi på mellom 50.000 og 60.000 kroner.

– Det er en svært praktisk måte å få gjort dette arbeidet på og det er gunstig for DNT. Det er selvfølgelig A. Skare AS som har faglig ledelse og godkjenning av arbeidet, sier Dahle og legger til at han som «DNT-mann» er glad for hver ungdom som får et forhold til ei slik hytte og at de, om noen år, helt sikkert vil tenke tilbake og fortelle om at dette arbeidet har de vært med på.