Tanken bak prosjektet er ikke bare å hekle verdens største teppe sammen, men også å møtes og ha det gøy sammen. Lage en møteplass, som det i dagens digitale verden er blitt færre av.

– Prosjektet startet opp i Nederland i 2015 og moren min som er med på dette og bor der, maste på meg om at jeg måtte få prosjektet oppe å gå her i Norge også. Jeg var litt skeptisk i starten, men etter at jeg også startet med prosjektet i fengselet, ser jeg hvor stor glede det gir, sier Mariken Barents.

Hun er opprinnelig fra Nederland, men har bosatt seg i Rauma med mann og barn. Hun er lærer og underviser på Hustad fengsel, der hun da også satte i gang et hekleprosjekt.

– Jeg var også litt skeptisk til å starte opp her, for jeg vet at folk her er mest opptatt av strikking. Men jeg forsøkte første gang på Woldstad gard og det var noen som kom, smiler hun.

Hun forteller at man trenger ikke å kunne hekle fra før – det lærer man. Det skal være en hyggelig sosial møteplass, der det også blir kaffe, te og noe å bite i.

– Målet med prosjektet er å lage verdens største teppe sammensatt av 10.000 heklede tepper på størrelse 140 ganger 200 centimeter, sommeren 2018. Teppet skal symbolisere kraft, varme, farge, og mangfold. Håpet er at prosjektet skal forene mennesker. Etterpå deles teppene ut til mennesker som trenger omsorg og varme, forklarer Mariken.

Siden prosjektet i Nederland bruker biblioteket som samlingspunkt, ville Mariken prøve det samme her.

– De var positive til å låne ut lokalet og nå har vi hatt to kafeer her, forteller hun.

Denne lørdagen er det ikke så mange som har kommet, men som de sier, prosjektet er ikke så veldig kjent enda.

Mariken synes tanken bak prosjektet er veldig morsomt og håper flere vil komme etter hvert.

– Men de som ikke har tid til å møte opp her, kan donere heklefirkanter i bokser vi har satt ut på biblioteket. Vi har også en boks for restegarn, hvis man ikke har anledning til å hekle selv, sier hun.

Rutene som kan levers må være på 20 ganger 20 centimeter, og de må få inn minst 70 kvadrater for å kunne sende et teppe til Nederland.

– Det skal sendes til Leeuwarden, som vil bli den europeiske kulturelle hovedstad i 2018, forklarer hun.

Mariken vil fortsette å invitere til heklekafé i biblioteket på lørdager fremover.

– Blir interessen stor, kunne jeg tenkt meg å dra i gang et nytt prosjekt, når dette er over, sier hun fornøyd.

Heklekafé; initiativtaker Mariken Barents, opprinnelig fra Nederland, lærer Fadia å hekle. Foto: Evy Kavli