Det er nesten litt merkelig stille på Grand Hotel Bellevue lørdag ettermiddag, når man vet at om kun to timer skal 200 gjester bli servert årets siste julebord. Mange spisebord står allerede pyntet og klar til fest og en enslig servitør pynter de bordene som står igjen.

– Jeg må innrømme jeg er litt stresset. Det er mye som skal på plass før gjestene kommer, sier Bjørnar Herje, uten å se opp og uten å stoppe pådekkingen.

Hotelldirektør Ola Elias Åndal, ser ganske rolig ut, til tross for at han skal være vertskap for så mange gjester om kun kort tid.

Kontroll

– Det er min jobb å kontrollere at alt går som det skal og ønske velkommen, forteller han.

Foreløpig er han ikke dresset opp for anledningen, men skal snart dra hjem for å få på finstasen. Han forteller at i år har de gjort en ny vri på julebordene.

– Vi har solgt pakker med det som skjer på kulturhuset. Det har vært et veldig fint samarbeid som har gitt oss mange julebordsgjester over flere helger. I kveld kommer Terje Sporsem med sitt komishow og det er nok derfor det er såpass full. Alle skal spise før showet og det er mye som skjer på en gang, sier han.

Etter showet blir det trubadur i spisesalen og dessert for dem som ikke rakk det før showet.

Nedgang

Åndal ser at antall julebordbestillinger har gått jevnt nedover de siste åra.

– Jeg tror vi er avhengig av å ha et konsept som dette for å få folk til å komme. I kveld er det en god blanding av vennefest og firmafester. Det er bare to firmaer som har bestilt overnatting, så der er vi ikke fullsatt, sier han.

Han viser oss inn på kjøkkenet og man blir igjen slått av hvor rolig atmosfæren er. Kun tre kokker er i aksjon og ingen stress.

– Planlegging på forhånd er alfa og omega. Det har de på kjøkkenet fullt ansvar for og det takler de bra, forklarer Åndal.

Kokkene bare smiler og jobber videre med sitt. På platene står store gryter med kålrabi og rundt på benkene står panne på panne med ribbe, pinnekjøtt og andre lekkerbiskener. Kveldens meny er julebuffé, med både skalldyr, fisk og den tradisjonelle julematen.

Godt besøkt

– Det er vel 700 som har vært innom oss i løpet av året julesesong, og det er ikke alt man har kontroll på. Det har imidlertid gått bra i år og vi har fått gode tilbakemeldinger.

– Hvor mange ansatte har dere i jobb på en slik kveld?

Ola Elias Åndal må telle og kommer frem til 22 stykker.

En av dem er Marianne Lie; hun skal sørge for at folk også får kjøpt seg barvarer.

– Det er mye å gjøre, men veldig kjekt. Artig når det skjer noe, sier hun.

Og det vil det nok i kveld - på Grand Hotell Bellevue.