Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Uavhengig fremmet i kommunestyret torsdag forslag om at Leiktun barnehage og Måndalen barnehage må oppgraderes allerede i 2018.

- Samarbeidspartiene H, Krf, V, FrP og U ser det som veldig viktig at de aller minste får optimale forhold for lek og læring. Både Måndalen barnehage og Isfjorden barnehage er sterkt preget av slitasje og dårlige forhold for våre minste og mest sårbare. Derfor vil vi prioritere både barna i Måndalen og Isfjorden allerede i 2018 med oppstart av nye/rennovering av barnehagene, heter det i forslaget.

I tillegg støtter de oppgradering av Måndalen skole, men ikke ny ungdomsskole foreløpig.

- Rådmannen legger fram forslag til plassering ny barnehage i Måndalen - eventuelt renovering eksisterende - til kommunestyret senest 1. mars 2018, heter det i forslaget.

Legger inn penger til ungdomsskolen

De har også foreslått endringer i driftsbudsjettet. De har lagt inn midler til videre drift av ungdomsskolen fra høsten 2019 og i resten av økonomiplanperioden.

Høyres Lars Olav Hustad tok i formannskapet til orde for å utsette skolestruktursaken til de har mer informasjon.

Forslag fra Arbeiderpartiet, Sosialistisk venstreparti og Senterpartiet

Ap, SV og Sp har også kommet med sine forslag til endring:

  • Måndalen ungdomsskole og Åfarnes ungdomsskole opprettholdes i planperioden.

  • Ny ungdomsskole kostnadsberegnet til 40 mill. kroner bygges i Måndalen med byggestart i 2019, i samband med rehabilitering/nybygging av barneskole og barnehage.

  • Oppstartsmidler til rehabilitering/nybygg Leiktun barnehage er lagt inn i 2021.

  • Eiendomsskatt på 7 promille er lagt inn i hele planperioden.

  • Rammekutt settes likt på alle sektorer, med unntak av helse og sosial der 1,6% opprettholdes. For andre sektorer justeres prosentsatsen slik at den finansielle nettoeffekten blir lik rådmannens forslag (dette innebærer i praksis at skole må kutte litt mindre, mens alle andre sektorer må kutte litt mer).

  • En er ellers bekymret for det potensielle vedlikeholdsetterslepet på kommunale veger og bygninger. Rådmannen bes derfor legge fram en analyse av situasjonen for politisk behandling i løpet av første halvår 2018.

  • Rådmannen bes utrede muligheter for økt lærersamarbeid mellom de ulike ungdomsskolene i kommunen.

Debatten går i kommunestyret. I løpet av møtet skal politikerne vedta budsjett for 2018 og økonomiplan for de neste fire årene.