Kommunestyret vedtok torsdag budsjett for 2018 og økonomiplan for de neste fire årene. Fra formannskapet var det flertall for en styrkning på om lag 1,5 millioner kroner fordelt på skole, barnehage, kultur og helse og velferd. De ønsket også å fremskynde oppgraderingen av Strandgata.

I kommunestyret torsdag kom Høyre, Venstre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Uavhengig med et endringsforslag, og Ap, SV og Sp kom med et annet.

Innstillingen fra formannskapet sammen med de nye forslagene fra posisjonen ble satt opp mot forslaget fra opposisjonen. Posisjonen fikk 14 stemmer og det ble vedtatt.

Lang debatt

Budsjettdebatten ble som vanlig lang, og over fire timer gikk med. Mye var det enighet om, men det ble også tidvis høy temperatur.

Opposisjonen ønsket blant annet å bevilge penger til drift av alle ungdomsskolene, samt bygging av ny barnehage, barneskole og ungdomsskole i Måndalen. De ønsket også eiendomsskatt på 7 promille i stedet for 6,5 promille som var forslaget fra rådmannen. Midler til Leiktun var lagt inn i 2021.

Posisjonen ønsket derimot å vente med ny ungdomsskole i Måndalen - men ville legge inn penger til drift av ungdomsskolene i Måndalen og Åfarnes i resten av perioden. De ønsket også å prioritere ny barnehage for Leiktun og Måndalen allerede i 2018.

Vil ha brukerundersøkelse

Posisjonen vil ha en brukerundersøkelse før man avgjør ungdomsskolesaken endelig.

- Vi trenger ikke den brukerundersøkelsen. Det var brukerundersøkelse senest i 2015, og vi har mye dokumentasjon, mener Magnhild Vik (Sp)

- Vi kan droppe den og vise at vi mener alvor med tidligere vedtak, sier Kai Roger Sande (Sp)

- Alle her vet at jeg vil ha tre ungdomsskoler. Men jeg er ikke redd for en brukerundersøkelse! Det er helt uaktuelt å bevilge penger til penger til ungdomsskolen Måndalen før vi vet noe om grunnlaget, sier Øyvind Hovde (H).

- Vi vet faktisk ganske mye. En brukerundersøkelse er kun for å utsette en avgjørelse,  mente dermot Janne Søvik (Ap)

- Er det noe vi er redd for å få vite, siden det er så stor motstand mot å få vite mer, spør Marit Nauste (Uavh.)

- Jeg forstår heller ikke motstanden. Den viktigste gruppen, elevene som har gått der og går der nå, skal få uttale seg i undersøkelsen. Det er ikke gjort tidligere, sier Lars Olav Hustad (H)

- Mye fornuftig

Per Vidar Kjølmoen (Ap) synes det var mye fornuftig i forslaget fra posisjonen.

- Vi ønsker å støtte forslaget som gjelder Leiktun og er glad for at det er funnet penger til videre drift av ungdomsskolene. Når det gjelder barnehagen støtter vi oppgradering, men vi er bekymret for at disse fem millionene kan skape forstyrrelser, når dette egentlig er en del av et større prosjekt. Barnehage og skole i Måndalen bør ses i sammenheng. Vi ønsker heller de fem millionene til et fellesprosjekt for oppstart av skole og barnehage, sier han.

Opposisjonen ville også ha penger inn til ny ungdomsskole:

- Det er alt for lange avstander til å ha bare en ungdomsskole. Synes det er viktig å legge inn penger til ungdomsskole nå også, slik at vi får sett helhetlig på det, sa Kai Roger Sande (Sp).

- Ikke nok

I begynnelsen av debatten tok både Per Vidar Kjølmoen og Janne Søvik fra Arbeiderpartiet til orde for at de synes investeringen fra posisjonen var for svak når det gjelder barnehagene. I investeringsbudsjettet for 2018 ville posisjonen legge inn fem millioner til Måndalen og sju til Leiktun.

- Vi må være forsiktige med å underfinansiere det vi legger inn i budsjett og økonomiplan. Fem millioner rekker man ikke langt med. Tror heller ikke man kommer langt med sju millioner til Leiktun, mente Kjølmoen

- Vi kan ikke bare bevilge fem millioner, vi må først finne ut hva vi skal ha. Jeg tenker at dette er bare litt lokkemat. Vi kan ikke bruke småfisleri i Måndalen nå. Vi må tenke helhet, mente Søvik.

Høyres Øyvind Hovde pekte på utredningen om etterbruk av sjukeheimen, der det er regnet ut at en utbedring av Leiktun barnehage vil koste om lag sju millioner.

Lars Olav Hustad presiserte  videre at de fem millionene til barnehagen i Måndalen kun er en start.

- Det er bevilget 60 millioner til oppgradering av Måndalen skole. Av de 60 millionene ønsker vi å bruke en del av det til barnehage. Vi bevilger fem millioner ekstra slik at vi skal komme i gang i 2018. Dette er en storsatsing, mener han

Strandgata

I formannskapet fikk posisjonen gjennomslag for å framskynde oppgradering av Strandgata på Åndalsnes. Det tok blant andre Gudrun Herje Langseth til orde for at det kan vente litt.

- Jeg kjørte der i går, og tenkte at der hadde det blitt fint og ryddig. Vi er absolutt ikke ferdig der, men jeg tror vi kan vente litt med det, sier hun.

Høyres Renate Soleim var helt uenig.

- Vi får et nytt helsehus der eldre skal frem og tilbake til sentrum med rullator, folk skal på besøk og noen skal kanskje gå med barnevogn der. Det er viktig at vi får en trygg og god gate, og det kan vi ikke vente med. Nå forsvinner også parkering ved Esso, og i Strandgata skal vi få mer langtidsparkering. Dette må vi prioritere nå, mener hun.

Utredning brannstasjon

Ole Kjell Talberg (Sp) fikk enstemmig gjennomslag følgende forslag:

"Rådmannen bes om å utrede alternativer for ny lokasjon for brannstasjon og verksted med lager. I tillegg vurderes det løsning for samlokalisering av politi, ambulanse, sivilforsvar og andre med offentlige interesser passer inn. Utredningen bes fremlagt innen september 2018".

Lars Olav Hustad (H) fikk gjennomslag for følgende forslag med 26 stemmer. Janne Søvik stemte mot:

"Maksimalsatsen for en barnehageplass settes til 2.910 kroner per måned fra 1. januar 2018"

Opposisjonen fikk, med 15 stemmer, gjennomslag for forslaget:

"Rådmannen bes utrede muligheter for økt lærersamarbeid mellom de ulike ungdomsskolene i kommunen"