Å brekke lårhalsen i 85 års alder er ikke bare, bare. Selv om Erling Kjølseth er en sprek eldre mann, vil det ta litt tid før han er tilbake i samme form som før ulykken.

Men når først ulykken var ute, er han imponert over hjelpeapparatet som trådte til. Ulykken skjedde i kjellertrappa hjemme i Isfjorden.

Kjellertrappa

– Jeg var på veg opp kjellertrappen da jeg tok et feilsteg. Jeg pleier bare å trå på trinnet med tuppen av foten, men jeg bar på noe tungt akkurat da, og da holdt ikke det. Det ble et feilsteg og jeg falt. Jeg fikk heldigvis snudd meg i lufta slik at jeg ikke falt rett bakover. Da kunne det ha gått enda verre, forteller Kjølseth.

Lårhalsbrudd

Han falt på siden og så ganske fort at det ikke gikk bra.

– Foten var i en feil stilling, og jeg klarte ikke å reise meg. Heldigvis hadde jeg mobilen i lomma og fikk ringt opp til kona, som var inne. Hun fikk ringt til 113 og etter det gikk alt på skinner, forteller Kjølseth.

Kom fort

Det tok bare fem minutt før ambulansen kom og etter en sjekk på legesenteret, ble det tur til Molde sjukehus,

– Der ble det konstatert brudd i lårhalsen og siden det var lørdag, var det kun Kristiansund som tok slike operasjoner. Da kom en ambulanse fra Batnfjordsøra og fraktet meg til Kristiansund der jeg ble operert samme dag, sier Kjølseth.

Tilrettelagt

Etter fem dager på sykehuset, kom han hjem til Isfjorden igjen.

– Da sto alt klart. En tilrettelagt stol i stua, seng med heiseanordninger i spisestua, og to rullatorer og et par krykker jeg kunne bruke. Det var til og med skrudd opp håndtak jeg kunne holde meg i på badet. Jeg ble veldig imponert, sier han.

Han fikk all den hjelp han trengte og hjemmehjelpen kom jevnlig for å hjelpe han å dusje og skifte bandasje. Også fysioterapi med 2–3 treningsøkter hver uke, har han fått.

Glad i Rauma

– Jeg er glad for å bo i Rauma med et slikt flott hjelpeapparat som fungerer, sier han.

Nå er han på bedringens veg og har sovet tre netter i egen seng.

– Nå kan jeg si takk for lånet av både senga og stolen. Rullatoren er grei å ha litt til, selv om jeg kan gå greit uten også, sier han.

– Det er ikke dårlig å bli så fort sprek igjen.

– Nei, på bakgrunn av alder så har det gått veldig greit. Det sier de som har behandlet meg også, at det har gått fort. Jeg var i god form før dette skjedde og det hjelper på. Jeg har som mål og komme tilbake i den formen igjen, smiler han.

– Hva med guidingen, er du tilbake i sommer?

– Å ja. 28. februar stiller jeg opp igjen. Da kommer den første av flere Nordic Light båter innom her på veg nordover. Da blir det guiding til Atlanterhavsvegen og Bjorli som vanlig, regner jeg med, sier han fornøyd.

Han og kona (83) klarer seg greit i hverdagen og de har som mål å bo hjemme så lenge som mulig.

– Vi satser på det. Vi fungerer normalt både kona og jeg. Så lenge vi greier oss selv, går det greit. Men det er bra at det står et apparat klart når man ikke klarer seg selv lenger, avslutter han.

Alt var tilrettelagt da Erling Kjølseth kom hjem fra sykehuset med brukket lårhals. Nå er han på bedringens veg og takker for støtten under rehabiliteringen. Foto: Evy Kavli