I torsdagens kommunestyremøte vil politikerne vedta budsjettet for 2018 og økonomiplanen for de neste fire årene. Det er liten tvil om at det er en krevende kabal.

Rådmannen har flere steder i sitt budsjettforslag pekt på kommunens utfordrende økonomiske situasjon.

Hun skriver blant annet at kommunen har for høyt driftsnivå, mangler bufferfond til å møte uforutsette økonomiske utfordringer og har et høyt gjeldsnivå som reduserer kommunal handlefrihet.

– For alle områder unntatt helse og omsorg ble det foreslått et nedtrekk på en prosent i 2017, ut fra behovet for raskt å komme ned med utgiftene for å iverksette nødvendig omstilling. Omstillingsgrepet er videreført i 2018, og forsterket med et effektiviseringskrav på ytterligere 0,8 prosent. Dette tiltaket vil representere en betydelig utfordring til ledelse og ansatte, skriver hun i sitt forslag.

Mer til barn og unge

I formannskapet for to uker siden fikk Arne Hop (KrF) gjennomslag for et endringsforslag i budsjettet, med støtte fra Høyre, Venstre, Frp og Uavh.

Hop vil styrke skole, barnehage, kultur og helse og velferd, med til sammen vel 1,5 millioner kroner. Størstedelen, på 885.000 kroner, ønsker han skal gå til skolesektoren.

Begrunnelsen hans for forslaget var at han mener rådmannens grunnlag er for negativt: KS sine beregninger er to millioner kroner høyere enn statsbudsjettets anslag når det gjelder skatt på inntekt og formue, og kommunalbanken angir lavere renteutvikling enn det rådmannen har lagt til grunn.

Skolesaken på vent

En av de mest debatterte sakene i budsjettet er forslaget fra rådmannen om å samle alle ungdomsskoleelevene på Åndalsnes.

Ordfører Lars Olav Hustad (H) tok i formannskapet til orde de ikke har god nok informasjon til å gjøre skolevedtak, og et flertall i formannskapet ønsker å vente med å ta en endelig avgjørelse om dette.

Vil legge inn penger til skole

Magnhild Vik (Sp) forteller til Åndalsnes Avis at det viktigste for partiet torsdag blir å få flertall for å bevare ungdomsskolene, oppgradere Måndalen skole og bygge ny barnehage i Måndalen i løpet av perioden.

– Vi må stå på det vi har sagt før, sier hun.

I fellesforslaget fra Sp, Ap og SV vil hente penger fra disposisjonsfondet for å finansiere drift av tre ungdomsskoler i perioden.

– Det er krevende økonomisk nå fordi vi har investert så mye. Det har vært riktig å investere mye i sentrum, men nå må vi vise at vi vil satse på bygdene også, sier hun.

Per-Vidar Kjølmoen (Ap) er enig.

– Vi må vise at vi vil satse ved å legge inn pengene til det. Det er viktig for troverdigheten vår, sier han.

– Totalbildet er viktigst

Hustad forteller at totalbildet er viktigst for ham når det gjelder budsjett og økonomiplan.

– Det er ikke sikkert alle blir helt fornøyd, men det er vår jobb som politikere å se hele kommunen under ett og gjøre det som vi mener er best totalt sett, sier han.

Han mener at det er enighet om mye i 2018-budsjettet, mens det er større uenighet knyttet til økonomiplanperioden.

– Vi håper selvsagt å kunne komme til et vedtak som flest mulig kan stille seg bak. Det er alltid en fordel, sier han.

Arbeidet med budsjettet synes han har vært forholdsvis likt tidligere år. Han er i år særlig opptatt av at kommunens disposisjonsfond, altså buffer for uforutsette hendelser, blir bygget opp.

– Vi har våre utfordringer, og skolestruktur er for eksempel alltid krevende. Samtidig har vi kontroll, og de utfordringene vi har deler vi med mange andre kommuner også, sier han.