Virksomheten varslet Mattilsynet om mistanke om ILA 1. desember. Ifølge Mattilsynet er infeksiøs lakseanemi (ILA) forårsaket av et virus som kan føre til sykdom hos laks. "Regnbueørret kan bli smittet, men utvikler vanligvis ikke symptomer på sykdommen ILA. Viruset er ufarlig for mennesker", skriver Mattilsynet.

Styremedlem i Salmar Genetics AS, Bård Skjelstad, sier smitten ble oppdaget gjennom rutinemessig testing.

– Hvor alvorlig er dette?

– Først og fremst så betyr dette konsekvenser i form av arbeid og mye penger. Det har ikke noen risiko for oss for videre sjukdom. Enten blir rogna som er produsert før dette, funnet godkjent av myndighetene, eller så blir den ikke. Blir den ikke godkjent er det på grunn av føre var tenking - fordi dette viruset alltid håndteres strengt.

Han poengterer at det ikke er noen smitterisiko fra det aktuelle landanlegget til sjø, da all fisk fra den gruppa man har påvist virus allerede er destruert.

Han forteller videre at de har tett og løpende dialog med Mattilsynet i saka:

– Foreløpig er uoversiktlig hva som blir konsekvensene av dette. Vi forventer at Mattilsynet innen kort tid vil avgjøre hva som skjer videre. I verste tenkelige tilfelle vil all rogna vi produserer bli kastet. I beste fall, vil mye av den kunne brukes som normalt.

- Om lag 700 fisk er destruert

Skjelstad, som i tillegg til å være styremedlem, også er biologi- og ernæringssjef i selskapet, forteller at det var på fire fisk at det ble funnet små mengder smitte av ILA-viruset.

– Om lag 700 andre fisk er skannet. Blant disse fant vi fire friske smittebærere, og hele fiskegruppa ble destruert på grunn av dette. Det er ikke produsert rogn fra disse fiskene.

– Så nå er det ikke fisk der?

– Jo, vi har en annen gruppe som står atskilt. Det blir opp til Mattilsynet hva som skjer med den. Innledende tester av denne viser ingen funn av virus og det er ikke kliniske symptomer eller annen mistanke til denne, svarer Skjelstad.

– Hva skjer på anlegget nå?

– Nå er det bare å vente på en avgjørelse fra Mattilsynet.

– Hva vil dette bety for drifta videre?

– Neste sesong vil gå som normalt. Strykesesongen varer fra september til jul. Det er klart dette er ei utfordring, men det skal vi klare.

Skjelstad sier slik smitte er noe man finner i stamfisk av og til.

– I all hovedsak er dette en forvaltningssak nå, og der er det en streng praksis som vi må forholde oss til, sier han.

Skjelstad opplyser at det er sju ansatte på stamfiskanlegget på Reistad. Han sier dette ikke vil berøre arbeidsplasser. Skjelstad vil heller ikke kommentere hvor mye dette vil kunne koste bedriften økonomisk.