Det var lørdag kveld 72 år gamle Svea Stolpestad på Verma kom heim etter noen dager på reise. I avkjørselen var det en meterhøg brøyteskavl av tettpakket og våt snø. Hun hadde ikke mulighet til å fjerne skavlen med håndmakt.

Måtte undersøke saka

Byggeleder i Statens vegvesen, Kaj-André Døving, kunne mandag ikke uttale seg konkret om dette tilfellet. Han måtte undersøke saka nærmere, men sa generelt at Vegvesenet måker vegen, og grunneier/oppsitter måker avkjøringene.

Tirsdag tar vi kontakt for å få en ny kommentar etter at Døving har sjekket saka.

– Når det er mye nedbør, så blir det brøytekanter – dessverre, sier Døving.

– Det er brukt fres som hovedredskap, svarer han.

– Hva tenker du om at dere får kritikk for dette?

– Det er ikke uventet. Det dukker opp hvert år.

– Føles det ufortjent å få kritikk for dette?

– Nei, det er ikke alltid ufortjent. Men jeg ser ikke at vi har gjort noe galt her. Og jeg skjønner at det kan virke firkanta og lite fleksibelt at jeg sier det.

Skriftlig svar

Døving har i tillegg skriftlig formulert følgende svar:

Det er lenge siden de rettslige forholdene i tilknytning til dette «problemet» ble nedfelt av Samferdselsdepartementet. Brøyting av snø fra offentlig veg inn på tilstøtende eiendommer har vært praktisert over hele landet og i alle år. Selv om det fra tid til annen har vært klaget over ulemper som følge av dette, er det ikke kjent at det har vært bestridt at det er lovlig adgang til å brøyte på denne måte.

Den enkelte tomteeier som har eiendom langs offentlige veg har som oftest stor forståelse for at vi ikke har noen annen måte å få ryddet vegen på enn å føre den ut til siden all den tid «brøytesonen» ikke utgjør for stort areal langs vegen.

I dette kan en heller ikke glemme at eierne av de tilstøtende eiendommer også har en fordel av at vegen blir utbrøytet/vedlikeholdt på en god måte.»

- Kan vel ikke være mitt ansvar?

– Men jeg kan ikke ha ansvaret for at de legger igjen ei snøfonn som er nesten umulig å komme igjennom. Det kan vel ikke være mitt ansvar? sier hun.