Først en time etter at skolen hadde startet ble fortauene og busstoppet utenfor skolen ryddet for snø. Avdelingsleder i Rauma kommune, Tom Erik Rødven, beklager at det tok lengre tid å få brøytet, men sier det skyldes ekstraordinære forhold.

Hardpakket slaps

– Natt til tirsdag begynte det å snø kraftig i Rauma. Utover morgenen gikk snøen over til regn. Og da får man blant de mest krevende brøyteforholdene man kan få i løpet av et år.

Snø og vann blir en hard og tung blanding, og det gjorde, ifølge Rødven, det svært krevende for brøytesjåføren å rekke over hele roden sin.

– Vi har én brøyter på vakt i Isfjorden, og han har et stort område han skal brøyte. I all hovedsak så går dette bra, men så får vi slike morgener som dette at det er krevende å rekke overalt.

Ikke mer beredskap

Når slike situasjoner oppstår må sjåføren prioritere å holde vegene åpne, og så må fortauene vente til vegene har blitt framkommelige.

– Og akkurat i dag hadde han nok ikke rukket å komme så langt at alle fortauene hadde blitt klare til skolestart.

– Vil dere ha noe mer beredskap slik at dere kan sende inn assistanse til Isfjorden om dette skjer igjen?

– Det er nok ikke aktuelt for oss å ha noe større beredskap enn det som vi har i dag, for dette skjer ikke mange dager i løpet av et år. Vi har også et budsjett å forholde oss til, og der er det pr. i dag ikke åpning for verken styrket beredskap eller økt ressursbruk.

– Er budsjettet for lite?

– Vi forsøker å forutse behovet for vintervedlikehold så godt som det lar seg gjøre.

– Bestemmes budsjettene ut fra erfaringer fra tidligere år?

– Budsjettet vedtas av kommunestyret hvert enkelt år.

– Hvis denne type nedbør kommer igjen, må foreldrene da belage seg på å kjøre ungene til skolen?

– Alle bør vel være oppmerksomme på at når vi får stort snøfall, med påfølgende regn, så blir det en krevende situasjon på veger og fortau.

Avisene

Flere av abonnentene som får Åndalsnes Avis, Romsdals Budstikke og Sunnmørsposten måtte også vente til onsdag med å få tirsdagsavisen. Dette skyldtes også manglende brøyting.

En time etter at skolen hadde begynt ble fortauene rundt skolen brøytet. – Dette skyldes tungt snøfall, etterfulgt av regn, sier Rauma kommune. Foto: Hogne Bø Pettersen