Thomas Rødstøl fra Åndalsnes er en av 15 jegere fra Stanes naturoppsyn (SNO) som er med på det store prosjektet der 1.500 villrein skal avlives på grunn av fare for spredning av skrantesyke. Til nå er 315 dyr avlivet og fraktet ut av fjellet enten med helikopter eller med skuter. I tillegg til de 15 jegerne fra SNO er det innleid 15 jegere til som har lokalkunnskap fra fjellområdene der uttaket skal gjæres. Rødstøl forteller at ti jegere jobber sammen i jaktlag og de jobber ei uke og har to uker fri.

– Vi er nå inne i den fjerde uka med jakt og vil skal hente ut 1.500 dyr før 1. april. 315 dyr er til nå tatt ut, sier Thomas Rødstøl.

– Hvordan organiserer dere dette arbeidet?

– Vi bor på Breistølen fjellstue i Lærdal kommune. Her kommer vi lett til der reinen er og vi er i et sentralt område for å forhindre at smitte brer seg. Vi kommer nå til å fortsette jakta fram til jul. Etter nyttår blir det ny jakt fram til påske.

– Hva skje med dyra som blir avlivet?

– Hvordan ser det ut i forhold til sjuke dyr?

– To dyr er så langt blitt påvist sjuke, men vi mangler resultatet av rundt 50 dyr. Vi regner med at det kan være rundt ett smittet dyr per hundre.

– Det kan høres ut som en svært brutal aksjon ved at så mye mat blir destruert når dyra ikke er smittet?

– Er det allerede nå sagt noe om hvordan reetableringen av rein i dette området skal skje?

– Området skal brakklegges i fem år først. I løpet av den perioden skal de tas mange prøver og gjøres en rekke undersøkelser. Og i løpet av disse åra vil det bli lagt endelige planer for hvordan dette skal skje, sier Thomas Rødstøl.